QR кодове – възможно решение за рестартиране на туризма

Идеята на китайския президент е те да се превърнат в здравни паспорти

QR кодове – възможно решение за рестартиране на туризма

Снимка: БТА

Китайският президент Си Дзинпин призова за „глобален механизъм“, който да използва QR кодове за отваряне на международните пътувания.

„Трябва да хармонизираме допълнително политиките и стандартите и да установим „бързи пътища “, за да улесним потока от хора“, каза той.

Идеята на Китай е чрез тези кодове да се проследява здравословното състояние на хората. От друга страна обаче има хора, които смятат, че масовото използване на QR кодове ще засегнат свободата на хората и ще се използват за „по-широк политически контрол“ над хората, пише BBC.

Коментарът на Дзинпин дойде по време на срещата Г-20, а идеята му е кодовете да се превърнат в здравни сертификати, в които да се записват резултатите от PCR тестовете. „Надявам се повече държави да решат да се присъединят към този механизъм“, каза още той.

Президентът на Китай призова за отваряне на световната икономика и либерализиране на търговията с ключови медицински материали. Повторното отваряне на международния туризъм обаче остава все още едно от най-големите предизвикателства, тъй като броят на новите заразени с коронавирус расте непрекъснато по цял свят.

QR кодовете започнаха широко да се използват в Китай още през февруари с цел ограничаване на разпространението на заразата. Те се генерират автоматично и чрез тях се разбира здравословното състояние на всеки човек.

В различните държави QR кодовете се използват за различни неща. В Сингапур и Австралия например чрез тях жителите се регистрират в различните места, които посещават. В Гърция пък се изисква такъв код от посетителите, за да са наясно властите в коя част на държавата чужденците се намират в случай на нужда от карантина.

Коментари: 0