Qualcomm предприе действия за забрана на някои модели iPhone в Германия

Производителят на чипове издаде облигации за €1,34 млрд., за да може да влезе в сила забраната

Qualcomm предприе действия за забрана на някои модели iPhone в Германия
Американският производител на чипове Qualcomm предприе стъпки за прилагане на съдебната заповед, забраняваща продажбата на някои модели iPhone в Германия след патентен спор. Това вероятно ще принуди американския технологичен гигант да изтегли тези модели от германските си магазини, съобщава Ройтерс.

Говорител на Gravis, най-големият дистрибутор на продукти на Apple, заяви, че в магазинната мрежа все още има всички продукти на гиганта от Купертино, включително моделите iPhone 7 и iPhone 8.

Случаят в Германия е третото усилие на Qualcomm да забрани доходоносните смартфони на Apple заради твърдения за нарушени патенти. Подобни действия бяха предприети и в САЩ и Китай и са част от глобален патентен спор между двете компании.

Qualcomm издаде облигации за 1,34 млрд. евро, както се изисква от германския съд, за да може да влезе в сила забраната. На 20 декември съдът установи, че Apple е нарушила патентите за енергоспестяваща технология на производителят на чипове. 

В отговор Apple обяви, че ще изтегли iPhone 7 и iPhone 8 от 15-те си магазина в Германия по време на процеса по обжалване, след като заповедта влезе в сила. Технологичният гигант обаче обяви, че ще продължи да предлага телефоните си в хилядите търговски обекти на германските мобилни оператори, което е в пряко противоречие с интерпретацията на съдебната заповед от страна на Qualcomm. 

Говорител на регионалния съд в Мюнхен заяви пред Ройтерс, че Apple е обжалвала решението на съда от 20 декември. 

Съгласно съдебната заповед компанията трябва да спре продажбата на всички телефони, които нарушават авторските права в Германия. Съдът е наредил на Apple да изтегли и засегнатите модели на iPhone от трети страни в Германия, според изявление на Qulacomm. 

Междувременно и китайският алианс за борба с фалшификатите призова Apple да изпълнява съдебната заповед, забраняваща продажбата на някои модели iPhone в азиатската страна. Китайският съд издаде две предварителни разпореждания за нарушаване на патент срещу четири от китайските дъщерни дружества на Apple, припомня cnbc. 
Коментари: 0