Работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор

За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от другия работодател

Работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор
7144 ~ 2 мин. четене

По време на извънредното положение работниците, които са излезли в неплатен отпуск, могат да бъдат наемани от друг работодател на втори трудов договор. Тази промяна беше приета вчера на второ четене на промените в Закона за извънредното положение.

От Агенция "Главна инспекция по труда" обясняват, че ако служителят е в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на предприятието заради въведеното извънредно положение, може да бъде нает на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това, припомнят от агенцията.

Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят.

Изискването е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Агенцията по заетостта апелира заети лица, каквито според закона са работещите в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда. Целта е да се търсят повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение.

„Главна инспекция по труда“ напомня, че безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство. По силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т.нар. „еднодневни трудови договори“ не губят право на социални помощи и обезщетения
Подкрепи Economic.bg