Работодателите трябва да осигурят безопасна работа на служителите в жегите

Сигнали за работа при високи температури подават най-често работещите на закрито

Работодателите трябва да осигурят безопасна работа на служителите в жегите

Работодателите трябва да осигуряват подходяща температура за работа на служителите си, особено когато Националния институт по метеорология и хидрология прогнозира оранжев код за опасни жеги, напомнят от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Тази година в редица области на страната е подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления. Поради тази причина работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете. 

Сред тях са осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност, осигуряване на подходящо работно облекло, колективни средства за работа на открито, места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, включително питейна вода, топли и студени напирки и други течности. 

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. Градусите през летния сезон трябва да бъдат между 18 и 25. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса. 

Най-често сигнали се подават от работещите на закрито, по-конкретно в предприятията за производство на облекло. При проверките обаче в повечето случаи се констатира, че градусите в помещенията не надвишават изискванията на Наредбата, отбелязват от ГИТ.

Обикновено установените нарушения са свързани с липса на данни от актуални измервания на параметрите на микроклимата. Често се установява, че има осигурени технически средства за разхлаждане, които обаче не са проектирани съобразно пространствата, които охлаждат, или към момента на проверката не работят. 

Не се осигуряват и климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. Те са много подходящи като решение за работа в производства, където технологията не позволява да се осигури оптимална температура - например в леенето на метали и в керамичната промишленост около пещите. В по-малките предприятия често не се осигурява вода и разхладителни напитки.

Коментари: 0