Радев: Анексирането на Крим нарушава международното право

Санкциите срещу Москва само вредят на Русия и ЕС, смята президентът

Радев: Анексирането на Крим нарушава международното право
5574 ~ 1 мин. четене
Анексирането на остров Крим е нарушение на международното право. България твърдо подкрепя всички принципи на международното право. Това казва президентът Румен Радев в интервю за "Евронюз". 

Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и Европейския съюз. На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато Евросъюза гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

Той изтъква, че към проблемите на България трябва да се подходи обективно като част от проблемите на ЕС. "Разбира се, някои проблеми остават – бедността, чувството за липса на справедливост. Демографската криза е огромен проблем за България. Решаването на тези проблеми изисква решителни мерки от хората, които са начело", подчертава Радев. 

Новият български президент беше избран на вълната на недоволството, посочва "Евронюз". Десет години след влизането си в ЕС страната все още е най-бедната в блока и се смята за най-корумпираната. В международната общност има опасения, че мандатът на президента Радев може да стане стъпка към Русия, но президентът твърди, че това не значи отдалечаване от Европа. 

Той коментира проблемите с корупцията. "В България има корупция, но не бих казал, че България е най-корумпираната държава в ЕС", смята Радев. "България прави усилия да се бори с корупцията, но съм сигурен, че трябва да полагаме още по-големи усилия, да обединим усилията на институциите, на политическите партии, на неправителствените организации и на цялото общество, за да се борим с корупцията и престъпността", добавя той.
Коментари: 0