Радев: ЧЕЗ е част от националната сигурност, не е просто банална сделка

Според президента има скрити намерения зад продажбата на дружеството и оставката на енергийния министър не решава нищо

Радев: ЧЕЗ е част от националната сигурност, не е просто банална сделка
368 ~ 2 мин. четене
По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали сделката по придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ крие рискове за националната сигурност.

„Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив - генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството“, смята държавният глава.

Според него трябва да се зададе въпроса кой и защо крие своите намерения. „Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият“, пита риторично президентът и отправи въпроса дали фирмата има политическа гаранция?

Румен Радев беше категоричен, че правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. „Всички чакаме отговори“, добави Румен Радев.
Попитан какви са правомощията му, които може да упражни, за да има повече яснота по тези въпроси, Румен Радев заяви, че се среща с отговорните институции, имащи отношение по въпроса, въпреки че по закон те имат отношение постфактум. Днес президентът ще разговаря и с председателя на Комисията за финансов надзор, а както уведоми, вече е имал среща и с представители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

„В момента събирам информация и ще преценя“, отговори държавният глава на въпрос смята ли да свика Консултативния съвет за национална сигурност, след като темата я засяга пряко. Румен Радев добави, че всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Говорим за електропреносна система и действия по нея, посочи държавният глава.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре сделката, щом тя буди толкова въпроси, президентът коментира, че за съжаление държавата се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, президентът Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички тези агенции и служби са към него. „Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции“, коментира държавният глава.

„ДАНС работи по въпроса, но им е необходимо време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици“, коментира държавният глава. Според Румен Радев, проверката постфактум вече няма голямо отражение върху сключването на сделката, която на практика е сключена. „Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени, дали е въпрос на липса на компетенция, на липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини“, запита Румен Радев.
Коментари: 0