Пет алтернативи на най-популярните забележителности

Те са истински археологически и исторически богатства

Пет алтернативи на най-популярните забележителности

Снимка: Wikipedia

2408 ~ 3 мин. четене

Най-популярните туристически забележителности в света привличат милиони туристи всяка година. Няма човек на планетата, който, ако не ги е виждал на живо, то със сигурност да не е чел за тях в интернет или да не е гледал видео и филми.

За истинските приключенци обаче е по-привлекателно да посетят по-малко познати места по света, които също имат своята историческа и културна стойност.

Те са не само по-малко пренаселени от туристи, но и са истински чудеса на света.

Вижте 5 алтернативи на най-популярните световни забележителности:

1. Нубийските пирамиди в Мерое, Судан (вместо пирамидите в Гиза)

Древният град мерое, близо до централната част на днешен Судан, е дом на известните нубийски пирамиди. Само в този град можете да откриете грубо 200 от 255-те пирамиди в страната, което предполага, че в някакъв момент, този град е бил процъфтяващ метрополис.

Пирамидите в Судан са били построени от кушитите – древна цивилизация, управлявала земите по поречието на река Нил от 1070 г. пр.н.е. до 350 сл.н.е.

Въпреки че кушитите започват да строят техните пирамиди 500 години, след като египтяните спират да строят пирамиди, и двете култури са ги използвали за погребване на мъртвите.

2. Пула в Хърватия  (вместо Колизеят в Рим)

Пула е най-големият град в област Истрия, Хърватия, на Адриатическо море.

Градът е добре известен с останките от древноримски сгради. Най-прочут от тях безспорно е амфитеатърът от I век, който е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света. Амфитеатърът е много добре запазен и се използва и днес за летните филмови фестивали, както и за концерти на открито. По време на Втората световна война италианската фашистка администрация замисля арената да бъде демонтирана камък по камък, за да се пренесе в Италия. Начинанието е изоставено, след като се разбира цената за осъществяването му.

Други две забележителни и добре запазени останки от римско време са триумфалната арка от I век – Арката на Сергий, и Храмът на Август от същата епоха, който е разположен на форума при управлението на император Август.

В пула между 1904 и 1905 г. е живял и известният ирландски писател Джеймс Джойс.

3. Палитана в Индия  (вместо Тадж Махал)

Храмовете на джайнизма се намират на хълм в град Палитана в област Бхавнагар. Палитана често е наричана "Град на храмовете".

На планината Шатринджа има стотици джайнически храмове, построени за период от 900 години. Може да стигнете върха, ако изкачите 3 572-те стъпала, което грубо ще отнеме около 2 часа.

4. Куелап в Перу (вместо Мачу Пикчу)

Куелап е фортифицирано селище, разположено в планината близо до градовете Мария и в южната част на региона Амазонас, Перу. То е изградено от хората от културата Чачапоя през 6-и век след Христа на хребет с изглед към долината Уткубамба.

Куелап е едно от най-големите древни каменни съоръжения в Новия Свят. Намира се на около 3000 метра надморска височина на склоновете на Андите.

Смята се, че Куелап е била укрепена цитадела, изградена от чачапоите. Те са били известни още като "войни от облаците" и са населявали тези земи преди инките. Според археологическите находки крепостта е била изградена някъде около 6 век от н.е. и се е използвала до 16-и век. Според изследванията, Чачапоя са били завладени от инките през втората половина на 15-и век. Изглежда, обаче, Куелап е пощаден от завоевателите и чапапоите остават да живеят там. През 16-и век обаче идват испанците и тази култура замира, а Куелап е изоставен.

5. Нан Мадол в Микронезия (вместо Венеция)

Нан Мадол е древен изкуствен архипел, състоящ се от група изкуствени острови, свързани с канали. Бил е столица на древна държава. Разположен е на територията на съвременната държава Микронезия (Федерални микронезийски щати), щат Понпей (Понапе).

Интензивно строителство се развива към 13-и и началото на 14-и век, като комплексът става седалище на местната династия Сол Дейлър. Обитаван е до края на 15-и век.

Комплексът изпълнявал както политическа, така и религиозна (култова) роля.

Наричан е „най-добре пазената тайна на археологията” и „Венеция на Тихия океан”.

Построен върху коралов реф, той е съставен от 92 изкуствени островчета, свързани с подводни тунели и многобройни канали. Островите са изградени от милиони естествени базови колони, някои с тегло от 50 тона. Странното е обаче, че такива огромни каменни блокове не се намират в островите на архипелага. Според изследователите са необходими около 250 милиона тона от базовата скала и поне триста години, за да бъдат докарвани от хората на това митично място.

Коментари: 0