Радев: Хаосът при излизането от строгите мерки може да е много вреден

България може да загуби конкурентоспособност и да се влоши демографската картина

Радев: Хаосът при излизането от строгите мерки може да е много вреден

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5456 ~ 2 мин. четене
Хаосът при излизането от строгите мерки може да е много по-вреден от този, който се създаде при въвеждането на извънредното положение. Това каза президентът Румен Радев в интервю по bTV. Според него липсата на ясен план и забавянето може да оставят България далеч зад конкурентоспособността на други държави, в резултат на което не само икономическата, но и демографската картина у нас да се влошат още повече. 

Радев похвали кабинета за навременните мерки по обявяването на извънредното положение, но подчерта, че стратегията за излизане от пандемията е още по-важна и трябва да стане по ясни критерии. Той очерта и основните, според него, опасности от това. 

“Поради факта, че ние закъсняваме с подкрепата на хора в най-голяма нужда - на домакинствата, на малкия и среден бизнес – ние ще губим конкурентоспособност, излизайки по-късно от други държави, които вече го направиха”, отбеляза Радев. 

Другият риск от забавянето на мерките и възстановяването, както и от евентуална рецесия, е, че другите европейски държави вече ще дърпат мощно напред и това би тласнало нова вълна на миграция към тях. “Това е най-лошият сценарий според мен”, каза Радев, подчертавайки лошата демографска ситуация в страната. 

Според него социално-икономическите мерки трябва да са навременни, общо достъпни и безвъзмездни, каквито са и препоръките на международните институции. В тази връзка следва във фокуса им да попадат и самонаетите лица и културните дейци например. За Радев е изненадващо защо не се разглеждат вътрешните резерви 

Той призова за спешно преосмисляне на финансовите и инвестиционни приоритети, като за пореден път напомни фокуса на кабинета върху инвестиционната програма, вместо върху развиването на човешкия ресурс и системи като здравеопазване и образование. 

“Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки – социални, икономически. В много държави в Западна Европа, които са под карантина, парковете са освободени за индивидуален спорт. Явно и тук ще се стигне до това, но ако става, да става управляемо”, призова Радев и даде пример с трафика, който по думите му, за разлика от първите дни на карантина, когато улиците бяха пусти, днес е вече “с почти същата интензивност като преди кризата”, 

Според него едно от най-важните неща е да има масово тестване, което би дало по-ясна преценка за това кой има изградени антитела и какви са рисковете от разпространение на заразата. 

Той похвали кабинета за навременни и ясни мерки за социална дистанция в началото на коронакризата. Като положителна той подчерта и стъпката за активизация на родната промишленост да тъче платове и да шие костюми. 

Информационната кампания, по думите на Радев, също е била на ниво, дори “хиперактивна”. 

Подкрепи Economic.bg