Радев: Оставките не решават проблема с поминъка на хората

Президентът ще изчака по-нататъшните ходове на правителството преди да реши дали да свика Консултативния съвет за националната сигурност

Радев: Оставките не решават проблема с поминъка на хората
320 ~ 1 мин. четене
Оставките в Министерството на земеделието не решават проблема с поминъка на хората в Странджа. За да бъде решен въпросът, трябва всеобхватен подход. Това каза президентът Румен Радев по повод вчерашните чиновнически уволнения с цел спиране на протестите пред Министерския съвет, предизвикани от евтаназията на болни от чума животни в Странджа.

„Този протест само послужи за намаляване на напрежението, но проблемите остават и растат. Става въпрос за това как тези хора, които загубиха своя поминък, ще го възстановят. Как хората ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственият им поминък и препитание“, коментира Радев.

Радев добави, че обмисля дали да свика Консултативния съвет за националната сигурност, но не каза категорично ще го направи ли. Коментира, че предпочита първо да види как ще реагира правителството в създалата се ситуация. Според Радев не е достатъчно на засегнатите земеделски стопани да се дават пари, които дори не покриват загубите им, причинени от умъртвяването на животните.

Вчера премиерът Бойко Борисов уволни зам.-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, директора на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директора на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.
Подкрепи Economic.bg