Радев: Кабинетът и бизнесът да си напишат домашното, за да привлекат инвеститори

Той призова за по-активно популяризиране на нашите възможности в САЩ

Радев: Кабинетът и бизнесът да си напишат домашното, за да привлекат инвеститори
Президентът Румен Радев призова правителството и бизнеса у нас да имат проектна готовност и „да си напишат домашното“, за да привлекат инвеститори. Това стана след среща на Румен Радев с водещи американски компании в Ню Йорк, цитира bTV.

„България трябва да е много по-агресивна в популяризирането на нашите възможности тук в САЩ и това, за което апелирам отдавна е, да имаме по-голяма проектна готовност. Означава не просто да говорим и да разясняваме бизнес условията колко са добри, но вече да идваме с готови проекти“, заяви президентът.

Според външния ни министър Екатерина Захариева, в България има чудесни условия за бизнес. „Не знам какво е имал предвид президентът, имаме индустриални зони, изграждаме нови. Те са в пълна проектна готовност, което означава инфраструктура, пътища, жп линии, вода. Мисля, че България предоставя чудесни условия“, коментира външният министър.

Пред журналисти президентът посочи, че стратегическото партньорство между България и САЩ се задълбочава и особено отчетливо това се отразява в сферата на сигурността и отбраната. „Ние имаме амбицията това сътрудничество да стане пълноценно във всички останали дейности, особено в инвестициите и трансферът на високи технологии“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че за целта трябва да се води диалог на високо политическо ниво, а бизнесът да усеща подкрепа.

В отговор на въпрос за резултатите за България от 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, президентът заяви, че социално-икономическото развитие на България трябва да бъде подкрепено с добра позиция на страната ни в света в политически и обществен план. „Когато диалогът на високо политическо ниво е конструктивен и отворен, това води до доверие, а то е важно за правене на бизнес, инвестиции, за сътрудничество в областта на образованието, науката технологиите“, заяви още Румен Радев.
Коментари: 0