Радев: Премиерът да постави националните въпроси пред Ердоган

По-рано днес представители на правителството заявиха, че въпроси, свързани с двустранните отношения между България и Турция, няма да се обсъждат

Радев: Премиерът да постави националните въпроси пред Ердоган
Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци. Това каза президентът Румен Радев, запитан какви са очакванията му от предстоящата по-късно през деня във Варна среща на българския премиер Борисов с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Българският държавен глава участва днес в София тържествените чествания по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

По-рано днес представители на правителството заявиха, че въпроси, свързани с двустранните отношения между България и Турция, няма да бъдат слагани на масата на преговорите.

БСП поиска от премиера Бойко Борисов да постави въпроса за обезщетенията на тракийските българи. Миналата седмица асоциацията на европейските журналисти в България призова министър-председателя да се повдигне и темата за права на хората в Турция и за множеството арестувани журналисти там.

„Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи държавният глава. На въпрос дали позицията, която страната ни ще отстоява по време на срещата, е била съгласувана с него, Радев отговори: „Не. Не е съгласувана, но аз съм изказал публично своите съображения“.

Във връзка с предстоящата среща на между него и турския президент Ердоган, в рамките на срещата на НАТО, държавният глава коментира: „Отговорих на г-н Ердоган за неговото предложение да направим тази среща в рамките на срещата на върха на НАТО през юли месец. Надявам се той да приеме това предложение. Разбира се, темата ще бъде нашите двустранни отношения“.
Коментари: 0