Радев: За година международната общност няма пробив за нито един значим конфликт

Българският президент произнесе реч пред Общото събрание на ООН

Радев: За година международната общност няма пробив за нито един значим конфликт
За съжаление, през последната година международната общност не постигна пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света. Това каза българският президент Румен Радев по време на реч в Ню Йорк пред Общото събрание на ООН. 

„Международният тероризъм и насилственият екстремизъм продължават да бъдат значителна заплаха за международния мир и сигурност, човешките права и устойчивото развитие. Международната общност следва да увеличи усилията за засилване на сътрудничеството в областта на контратероризма чрез подкрепа за ООН като ключов играч в тази сфера“, каза държавният глава. 

В изказването си Радев обърна внимание на ролята на ООН за разрешаването на глобалните проблеми. Коментирайки политиките на организацията за предотвратяване на конфликти и укрепване на мира, той приветства визията на генералния секретар Антониу Гутериш за всеобхватна реформа в тази сфера.

Българският президент обърна внимание и на нерешените конфликти в Сърбия, Либия и Източна Украйна, а и на напрежението в Персийския залив. Той подчерта и нуждата от добросъседство на в региона на Западните Балкани. 

Румен Радев постави акцент и върху явления като тероризъм, екстремизъм, ксенофобия. В тази връзка той коментира, че обявената военна победа над ИДИЛ миналия март не е била достатъчна, за да донесе мир на раздирания от войни регион на Близкия Изток. Президентът призова за намиране на политическо решение в Сирия и отново потвърди позицията на България за две държави по Близкоизточния мирен процес, предава bTV. 

Коментари: 0