Радикални мерки ще борят войната на пътя

Премахват табелите, предупреждаващи за камери, ще се увеличат и заплатите на служителите в КАТ

Радикални мерки ще борят войната на пътя
5918 ~ 2 мин. четене

С изцяло нов закон и с радикални мерки държавата ще се опита да спре войната на пътя. Набелязването на стъпките е резултат от обявената в събота от премиера Бойко Борисов задача към министрите да се работи за намаляване на инцидентите и по-строг контрол.

Междуведомствена комисия от Министерството на транспорта, МВР и регионалното ведомство обсъждат идеи как да се намалят катастрофите. България е на първо място в Европа по смърт на пътя.

Вече има проект за разделяне на Закона за движение по пътищата на три отделни закона.

Един, който да гарантира безопасността и правилата като цяло, инфраструктурата, знаци и маркировките за движение по пътищата. Втори, който да акцентира върху обучение и квалификация на хората, които управляват превозни средства, и трети, който да се фокусира върху техническите характеристики, категоризацията и качеството на превозните средства, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по бТВ.

Ще се премахнат най-после вратичките в наредбите, които позволяваха на дрогираните да избягат от отговорност.

Предвижда се и повишаване на заплатите на служителите на КАТ и ДАИ и обединяване на контролните им функции.

До 15 дни поправките и мерките за намаляване на катастрофите трябва са факт.

„Немаловажната наредба за наркотични вещества, която сигурно е от 70–те години е готова, пратена е на прокуратурата, които са казали, че до петък ще дадат становище”, заяви Бойко Борисов.

Сред новостите, за които се застъпва премиерът, е премахване на табелите, които предупреждават, че снимат камери.

„Това е абсолютна глупост – табела, че има камера и там всички намаляват, нали карате... намаляват на камерата и газ”, коментира Борисов.

Факт е поредното обещание, че новите снимащи радари на КАТ до 10 дни ще бъдат сертифицирани.

ДАИ и Пътната агенция пък ще отстъпят контролни функции на КАТ. В момента нито една от трите ведомства не може самостоятелно да направи пълна проверка.

„Основна цел на едно превозно средство е да може да му бъде правена пълна проверка – да му бъдат проверени документи, правоспособност, категория, дали е претоварен, техническо състояние и дали са спазени всички изисквания”, заяви министър Ивайло Московски.

МВР обсъжда частта със санкциите, които ще бъдат сурови за нарушителите.

При регистрация на кола, да се минава и технически преглед на място, е друго предложение което ще бъде обсъдено.

Реалните мерки и контрол започват още от утре, когато стартират масови проверки на КАТ, ДАИ и Пътната агенция. Това е превантивна мярка и със започващия туристически сезон.

Подкрепи Economic.bg