Ръкопис на Алан Тюринг се продаде за един милион долара

Бележникът разкрива основите на компютърните науки, разработени от британския гений

Ръкопис на Алан Тюринг се продаде за един милион долара
3953 ~ 2 мин. четене
Ръкописен бележник от 56 страници, принадлежал на британския компютърен пионер Алън Тюринг, беше продаден за повече от 1 милион долара на търг в Ню Йорк, организиран от британската частна аукционна къща Bonhams. 

Тюринг, математическият гений, ръководи екип от криптографи през Втората Световна Война, който успява да дешифрира кода "Енигма". Немците са смятали, че кодът е неразбиваем, докато Тюринг и неговият екип не успяват да създадат модел, който разбива немските шифри. 

Смята се, че с работата си британският математик ускорява края на войната и спасява живота на много хора.

Касандра Хатън, старши специалист по ръкописи към Bonhams, заяви, че резултатът от търга е свидетелство за голямото наследството на Тюринг. Bonhams отказа да назове купувача.

"Този ръкопис отразява значението на Тюринг в историята. Аз мисля, че той е човек, който заслужава по-нататъшно проучване, и се надявам, този търг да допринесе за по-голям интерес към неговата личност и неговата работа", каза тя в интервю.

Търгът също потвърждава все по-голям обществен интерес към научните материали, историята на компютрите, космоса, проучване и началото на науката, добави тя.

Част от приходите от продажбата ще бъдат използвани за благотворителност.

Бележникът, който никога не е показвам пред обществеността, се счита за единственият съществуващ, обширен ръкопис от Тюринг. Той датира от 1942 и е бил оставен на приятеля на Алън Тюринг, Робин Ганди. В него Тюринг работи върху математически формули и основите на компютърните науки, давайки прозрения в работата на блестящия си ум.

През 1938 г., Тюринг е нает от британските военни за секретен проект в Блечли Парк. Мисията има за цел разгадаването на шифъра, използван за кодиране на свръхсекретни съобщения в немската армия чрез шифровъчната машина "Енигма". 

С помощта на британското разузнаване Съюзниците успяват да получат плановете на машината още в началото на войната, без това да стане известно на германците. Тюринг е част от екипа, който конструира високоскоростната машина, наречена "Бомбата". С нея те успяват да тестват хиляди различни възможности за разгадаване на шифъра. 

Тюринг, който е бил хомосексуалист, никога не получава кредит за работата си по време на войната. Той се самоубива през 1954 г. на възраст от 41, докато е подложен на хормонално лечение. Това е било условието да запази свободата си, след като през 1952 е бил обвинен в "неприличие" за това, че е правил секс с мъж. Хомосексуалността е била престъпление по това време във Великобритания.

60 години след смъртта си, Тюринг получава кралското помилване от кралица Елизабет.
Подкрепи Economic.bg