Ръст на европейските акции преди срещата между Тръмп и Юнкер

С най-добро представяне се отличиха секторите на основните суровини и автомобилните производители

Ръст на европейските акции преди срещата между Тръмп и Юнкер
364 ~ 2 мин. четене

Силните финансови отчети на Alphabet се оказаха важен катализатор за успешния ден на американските фондови пазари. Компанията майка на Google разби заложените очаквания за печалба върху акция и приходи, което изстреля акциите ѝ близо 3% нагоре. По време на търговската сесия NASDAQ напредна с 1%, за да удари нов исторически рекорд от 7 903 пункта, но късните часове се оказаха неуспешни за технологичния индекс и доведоха до загуба от 1 пункт за деня. Междувременно индексът на сините чипове Dow Jones добави близо 200 точки към стойността си, подкрепен основно от книжата на Boeing и Caterpillar. Широкият S&P 500 завърши с ръст от 0.48% или малко над 13 пункта. 

Серия от силни корпоративни отчети и ентусиазмът от предстоящата среща между Жан Клод Юнкер и Доналд Тръмп дадоха нужния тласък на европейските акции и водещите индекси приключиха сесията със силни повишения. С най-добро представяне се отличиха секторите на основните суровини и автомобилните производители, което беше в основата немският DAX да напредне с 1.12%. След него френският САС добави 1.04% към стойността си, а британският FTSE се покачи с 0.70%. В индивидуален план се отличиха акциите на Peugeot с ръст от близо 15%, след като компанията надмина очакваните от анализаторите печалби във финансовите резултати за тримесечието.


Ryanair Holdings Plc. - Седмична

Нискобюджетната авиокомпания разочарова инвеститорите с финансовите си отчети за второто тримесечие на годината, което доведе до рязък спад и пробив на ключова тренд линия, датираща от края на 2016 година. Пробивът е силен сигнал, който вероятно ще доведе до нова серия от разпродажби. При понижение под $100, следваща подкрепа за акцията може да се потърси около нивата на 200-периодната подвижна средна, от където може да се потърси вход за дълга позиция.

GBP/USD – Дневна 

След рязкото обезценяване на паунда спрямо щатския долар от април и май, валутната двойка формира тесен низходящ канал, удобен за краткосрочна търговия. Последното възходящо пресичане на индикатора стохастик съвпада с отскачането на GBP/USD от подкрепящата тренд линия, което ни кара да смятаме, че предстои тест на нива около 1.3250. Съпротивата около тази граница вероятно ще бъде подсилена допълнително от 50-дневната ЕМА и неуспешен пробив може отново да се използва за вход в къса позиция. 

Oil US - Седмична 

Въпреки натрупаните загуби от последните две седмици, на седмична база щатският петрол се придържа към възходящия си тренд от средата на 2017 г. Нивата, на които се намира в момента суровината, са добри за покупка със средносрочна цел достигане на нов локален максимум над $75 за барел. При понижение под цена от $65 долара може да приемем трендът за прекратен, което е възможно да задълбочи поевтиняването.

CAC40 – Дневна 

След като достигна връх от малко над 5 600 пункта, френският индекс коригира над 60% от движението преди отново да възобнови възхода си. През последните две седмици търговията на САС е подкрепена от 200-периодната подвижна средна и перспективите за повишения изглеждат добри. Очакваме силна съпротива около 5 550 пункта, като неин пробив ще бъде категоричен сигнал за силата на биковете и вероятно ще доведе до достигане на нов връх. 

Подкрепи Economic.bg