Ръст от 40% на резервациите на чужди туристи за лято 2017 г.

Културният туризъм набира скорост и се изравнява с морския

Ръст от 40% на резервациите на чужди туристи за лято 2017 г.

България продължава да бъде сред най-желаните туристически дестинации и през тази година. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около от 40%. Това показват данните от туристическите борси, включително и тази в Берлин, която приключва днес.

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за тази година, привличат много от чужденците да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации на предварителните записвания. А за месеците юли и август няма свободни места.

Очакваме доста по-голям брой туристи, отколкото сме имали през миналата година на този основен пазар, но почти същото е положението и на всички останали пазари, заяви в интервю за БНТ Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.  

През 2017 година най-много туристи България очаква от Европа и Азия. По думите на Драганов през годината страната ни ще посетят туристи както от Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, така и такива извън Европейският съюз. „На първо място Русия има много голям интерес към България и Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия интересът е голям. Традиционно интересът към страната ни е голям и от Китай и Япония“, съобщи Драганов.

2017 е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм. Със стартирането на ниско тарифните авиокомпании от началото на годината в момента София и Пловдив са пълни с туристи.

„През тази година за първи път имаме изравняване на културният туризъм 50 на 50. Досега винаги морският туризъм е преобладавал. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем на туризма. Последните години падна под 60 %. През 2017 ще изравни обемите като брой туристи за първи път“, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Най-търсена и желана туристическа дестинация за прекарване на лятната почивка остава Южното Черноморие. А Бургас се очаква да бъде оживен оттук нататък именно в частта на културния туризъм. Затова трябва да се изгради нагласа и подготовка за целогодишен туризъм.

Коментари: 0