Разделят eBay на две

PayPal става независима компания

Разделят eBay на две
Автор: Божидара Иванова
Американският гигант за онлайн продажби eBay послуша акционерите си и превърна своя филиал за плащания PayPal в независима компания от следващата година.

В зависимост от участието им в компанията, акционерите ще получат на eBay ще получат акции на бъдещата компания. По този начин те ще могат да прилагат "по-насочени инвестиционни стратегии"  и компанията ще им позволи да се възползват от трайно нарастване на стойността. Очаква се разделянето да се осъществи през второто полугодие на 2015 г.

PayPal преди година съставляваше 41% от оборота на eBay и има над 152 млн. активни сметки. Преходната фаза в компанията ще се ръководи от генералният директор Джон Донахю и финансовият директор Боб Суон. Те обаче няма да имат оперативни функции в двете нови компании, пише БГНЕС.

Новата eBay ще се ръководи от Девин Уениг, настоящ президент на eBay Marketplaces. Компанията е реализарала оборот от 9.9 млрд. долара за последните 12 месеца, което е ръст с около 10%.

PayPal ще бъде оглавена от Дан Шулман от "Американ експрес", който е заемал ръководни длъжности в AT&T, Priceline и Virgin Mobile. За последните 12 месеца компанията реализира оборот от 7.2 млрд. долара, което е повишение с цели 19%.
Коментари: 0