Разпродажби и понижения на основните индекси

Американският долар успя да възвърне част от загубените си позиции спрямо еврото

Разпродажби и понижения на основните индекси
928 ~ 3 мин. четене

Американските фондови борси записаха ден на смесена търговия и противоречиви резултати. Сесията се характеризира с поредна доза финансови отчети за второто тримесечие на годината, като добрите резултати на повечето компании предразположиха инвеститорите към изтегляне на печалбите. Това доведе до значителни разпродажби и понижения на водещите индекси. 

Технологичните акции отстъпиха от достигнатите рекордно високи равнища и очаквано оставиха S&P500 и NASDAQ в червена територия, като двата индекса записаха спад от съответно 0.10% и 0.63%. Dow Jones, от своя страна, напредна с 0.39% и достигна нов исторически връх от 21796, главно подпомогнат от акциите на Verizon Communications и Boeing, които поскъпнаха с 7.7% и 3.23%. 

Европейските борси също приключиха търговията с негативни резултати, като вниманието на инвеститорите се концентрира върху решението на ФЕД за запазване на лихвените проценти и дневната серия финансови отчети. Deutsche Bank записа изненадващ ръст в печалбите за тримесечието, но въпреки това акциите на германския кредитор поевтиняха с 6.4% и бяха сред основните причини DAX30 да отстъпи с 0.76% до 12212. 

Американският долар успя да възвърне част от загубените си позиции спрямо еврото, подкрепен от добрите икономически данни за страната. Акцентът на форекс пазарите падна върху швейцарския франк, който поевтиня до 2-годишно дъно. 

Импулсът в представянето на долара остави златото на цена, близка до тази на отваряне. Ценният метал приключи деня на $1259 за тройунция, записвайки понижение от 0.14%. 

Петролът продължи възхода си и достигна до 8-седмичен връх, подкрепен основно от намаляващите щатски запаси. В края на деня лекият суров петрол се търгуваше на цена от $49.15 за барел, а сортът Брент – от $51.60 за барел. 

Финансови отчети Q2 2017  

Седмицата на Wall Street ще завърши с пореден ден за публикуване на финансови отчети за второто тримесечие на годината. Сред отчитащите се компании, които биха представлявали най-голям интерес за пазарните участници, попадат Banco Santander, Barclays Plc., Chevron Corporation, Credit Suisse AG и Exxon Mobil.  


От началото на годината акцията на американската инвестиционна банка показва смесена търговия, като от средата на месец май можем да забележим превес на биковете и образуването на възходящ тренд. Цената успява да достигне своя годишен връх, но се намира в зона на съпротива, близо до горната граница на канала на движение. Преди влизане в позиция е желателно да се изчака, тъй като е възможна лека корекция и достигане на подкрепата от 50-дневната средна. Покупка около $45 ще бъде оправдана, като в средносрочен план акцията има потенциал за достигане до ниво от $50. 

Значителното поскъпване на AUD/USD от началото на месец юни е последвано от кратък период на консолидация и пробив на границата от 0.8000. На 8-часовата графика наблюдаваме опит за корекция на пробива, която отдалечава индикатора RSI от нивото на прекупен пазар. Пред валутната двойка предстои потенциален тест на две нива на подкрепа, като неуспешен пробив на всяко едно от тях може да бъде използвано като сигнал за влизане в краткосрочна дълга позиция.

След силно представяне от началото на седмицата, щатският петрол успява да осъществи важен пробив на горната граница на канала на движение, която съвпада и със 100-дневната ЕМА. Пробивът може да бъде приет като потвърждение за обръщането на низходящия тренд на суровината, като за следващ значим сигнал определяме тест на психологическото ниво от $50 за барел. Неуспешно преминаване на тази стойност ще окаже натиск върху цената, като е възможно завръщане в низходящия канал на движение. 

Преобладаващо добрите резултати на съставляващите широкия щатски индекс компании по време на сезона за публикуване на финансовите отчети за второто тримесечие на годината, тласкат S&P500 към нови исторически върхове през последните дни. На 4-часовата графика наблюдаваме индикаторът стохастик да доближава нива на свръхкупен пазар, което може да доведе до минимална корекция. Въпреки това смятаме, че създалата се подкрепа на ниво около 2475 ще издържи и ще подпомогне индексът да достигне нов исторически максимум от 2500 пункта.  

Подкрепи Economic.bg