„Разводът“ с Bulsatcom няма да помрачи бъдещето на българския сателит

Две години и половина след изстрелването на Bulgaria Sat-1 са заети едва 15% от капацитета му

„Разводът“ с Bulsatcom няма да помрачи бъдещето на българския сателит

Снимка: Space X

18540 ~ 4 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
След разочарованието от неслучилото се партньорство с най-големия ѝ потенциален клиент – телевизионният доставчик Bulsatcom, дългогодишен лидер на пазара у нас и явяващ се на практика основна причина за създаването ѝ – днес компанията Bulgaria Sat, собственик на първия български частен геостационарен сателит, гледа на бъдещето си смело и с оптимизъм. 

Две години и половина след изстрелването на спътника BulgariaSat-1 от космическата компания Space X на Илон Мъск, са заети една 14-15% от капацитета му, но това не притеснява ръководството. То смята, че след две години вече ще се експлоатират 60-65% от него, а след пет – 85%. Това каза Максим Заяков, основател, мажоритарен собственик и главен изпълнителен директор на компанията по време на среща с журналисти в петък.

По план Bulsatcom е трябвало да заеме над 40% от капацитета на сателита, което обаче така и не се случва и към днешна дата доставчикът продължава да използва услугите на Hellas Sat. Раздорът в отношенията излиза наяве след изпадането на Bulsatcom в тежка финансова криза, за причината за която често е сочена амбициозната идея за изстрелване на геостационарен сателит. 

„Обидно е подобно твърдение“, коментира Максим Заяков, който е и един от основателите на Bulsatcom, оттеглил се окончателно от фирмата през 2018 г. Той припомни, че през 2014 г. 85% от приходите на тв доставчика идват именно от разпространението на сателитна телевизия и бизнес логиката нормално, според него, отвежда мениджърското мислене в тази посока.

2010 г. е пикът на Bulsatcom, когато мобилните оператори все още са далеч от идеята и те да разпространяват телевизионно съдържание. Тогава компанията е безспорен лидер на пазара, а и е достигнала огромна потребителска база в България. Идеята за сателит е отдавнашна и по онова време вече започва да намира очертанията си. През февруари 2012 г. е подадено заявление за заем от Exim bank, което впоследствие бива уважено и финансирането от 155 млн. долара дава увереност в бъдещето на проекта, както и необходимата инжекция за случването му. 

Докато постепенно се върви към изграждането на сателита и се уреждат подробностите по изстрелването и позиционирането му в геостационарната орбита, междувременно Bulsatcom изпада в криза. Компанията е изтеглила заем от 85 млн. евро, близо 25 млн. евро от които са преведени по изискване на самите банки-кредитори към производителя на сателита – американската компания SSL. Сумата се явява авансово плащане за бъдещото използване на сателита BulgariaSat-1. Според Максим Заяков това е явен индикатор за устойчивостта и бизнес потенциала, който финансовите институции виждат в проекта. 

Юридическият съветник на Bulgaria Sat сравни случилото се с покупката „на зелено“ на апартамент, който впоследствие клиентът решава да не използва. От подобни действия, логично, произтичат и неустойки. Към днешна дата двете компании са си стиснали ръцете и са се споразумели – чрез взаимни компромиси – за последствията. Не става ясно каква точно е съдбата на тези авансово платени 25 млн. евро.  

Що се отнася до кредите на Bulgaria Sat – 155 млн. долара, както стана ясно по-горе, са от Exim bank. Има и други, но самата Bulsatcom никога не е била инвеститор в сателитната компания, отбеляза юридическият съветник на Bulgaria Sat. По думите на Максим Заяков договорът с американската банка е гъвкав и фирмата успява да извършва плащания и по главницата, и по лихвите. Макар и с едва 15% използваемост на капацитета на сателита, приходите са достатъчни, че Bulgaria Sat да не е на оперативна загуба, подчерта още той.

Към момента Bulgaria Sat има един голям клиент в Сърбия и няколко по-малки в Германия и Ирак. Фокусът е към развитие на пазарите от региона, като се водят преговори с играчи от Гърция и Румъния, а има и запитване от потенциален клиент от Белгия. Обхватът на сателита покрива почти цяла Европа, без Скандинавието, където излъчва конкурентният норвежки спътник.

България също не се изключва като поле за развитие, а „вратите не са затворени за никого“, коментират от компанията, подчертавайки, че не е изключено в бъдеще все пак да бъде постигнато бизнес споразумение с Bulsatcom. Иначе у нас засега клиент на Bulgaria Sat е bTV, която ползва услугите на сателита за живи излъчвания от страната.

Максим Заяков е убеден в големите възможности на сателитите и даде пример с употребата им в критични моменти – като бекъп вариант за връзка при срив на интернет мрежите или при природни бедствия и аварии. Налице е опция за използването им за нуждите на армията. Според него гамата от опции е широка, но все още липсва разбиране у потенциалните клиенти. 5G комуникациите обаче, според него, не влизат в това число.

„Смело мога да твърдя, че сме на световно ниво“, изтъкна Заяков по повод технологичните възможности на Bulgaria Sat-1. За компанията работят специалисти с различен профил – от математика през космически технологии и спътникови системи, като 25 са само инженерите, отговарящи за управлението на сателита. Намирането им отнема около 2 години – сред екипа има младежи, току що завършили Техническия или други университети, но и по-възрастни кадри, идващи от сферата на отбраната например. Днес те обслужват два оперативни центъра – край София и край Велико Търново. 
Подкрепи Economic.bg