Референдумът остави Италия без премиер

Едва 40% от италианците подкрепиха Ренци, той подаде оставка

Референдумът остави Италия без премиер
Автор: Илия Лазаров

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като планът му за конституционни реформи претърпя тежко поражение на референдума.

60% от италианците казаха „Не“ на предложенията на Ренци, а едва 40% ги подкрепиха. Избирателната активност в допитването бе почти 70%, което се тълкува като сериозно обществено недоволство спрямо министър-председателя.

„Изгубих и казвам това на глас, дори да имам буца в гърлото. Поемам цялата отговорност за загубата. Опитът ми в управлението приключва тук. Направих всичко възможно да доведа това до успешен край. Когато се борите за една идея, вие не можете да загубите. Успех на всички нас“, заяви Ренци в телевизионно обръщение.

Той ще подаде оставката си още на днешното заседание на кабинета, след което ще я връчи на президента Серджо Матарела. Именно Матарела трябва да назначи новият министър-председател.

Въпреки загубата, Ренци обяви референдума за „празник на демокрацията“, заради високата избирателна активност.

Политикът се оттегля след 2 и половина години на поста. Той разглеждаше референдума като начин за централизиране на властта, намаляване на бюрокрацията и средство Италия да стане по-конкурентоспособна.

Гражданите обаче използваха допитването да покажат недоволството си спрямо Ренци и неговата политика. Реакцията на италианците красноречиво показа, че премиерът не се е радвал на особени симпатии. Минути след изявлението му стотици излязоха по улиците да празнуват оттеглянето му.

Загубата на Ренци се смята за победа на радикалните партии. Сред тях се откроява антисистемното движение „Пет звезди“, водено от бившия комедиен актьор Бепе Грило. То набира все по-голяма популярност напоследък и беше главният агитатор да се гласува с „Не“ на референдума. Антисистемната партия, която се зарече да организира допиване за членството в еврозоната, призова за бързи нови избори и вече се готви да управлява страната.

Антиимигрантската „Северна лига“ нарече резултата от допитването „победа на хората срещу силните правомощия на 3/4 от света“.

Крайнодесните лидери в Европа също реагираха светкавично. „Италианците се отрекоха от ЕС и Ренци. Трябва да се вслушаме в тази жажда за свобода и защита на нациите“, заяви водачът на френския Национален фронт Марин льо Пен.  

Сега страната вероятно ще навлезе в поредна политическа криза, която обаче може да има висока цена не само за Италия, но и за цялата еврозона. Подобно мнение споделят и пазарите, където еврото се срина до 20-месечно дъно спрямо долара.  

Коментари: 0