Газопровод ще свързва Нигерия с Европа

Пореден опит да се свържат големите енергийни ресурси на Африка с богатия европейски пазар

Газопровод ще свързва Нигерия с Европа
916 ~ 1 мин. четене

Нигерия и Мароко подписаха споразумение за изграждането на газопровод, който ще свързва двете държави, както и някои други африкански страни, с Европа, съобщи нигерийският външен министър Джефри Ониема, предаде Reuters.

Договореностите са постигнати при посещение на краля на Мароко Мохамед VI в нигерийската столица Абуджа, каза Ониема.

В това споразумение двете страни се договориха да направят проучвания и да предприемат конкретни стъпки за популяризиране на регионален проект за газопровод, свързващ газовите ресурси на Нигерия с тези на няколко западноафрикански страни и Мароко, отбеляза министърът.

Целта на проекта е да се създаде конкурентен регионален пазар на електроенергия с потенциал да бъде свързан с европейските енергийни пазари. Засега не е уточнен нито график за строителството, нито каква ще е себестойността на начинанието.

Според AFP става въпрос за разширяване на най-големия газопровод в Западна Африка, свързващ газовите райони в Южна Нигерия с пазари на електроенергия в Западна Африка като Бенин, Того, Гана. Строителството на газопровода стартира през 2005 г., а подаването на газ започна 5 години по-късно.

Нигерия е богата на изкопаеми горива, но произвежда малко електричество, което прави промишлеността й неконкурентоспособна. Газовият й потенциал е огромен – разполага с най-големите залежи на природен газ в Африка и седмите по обем в света. Икономиката й обаче преживява рецесия заради срива на цените на суровия петрол.

Бунтовниците, които взривяват тръбопроводи в ключовия за производството на петрол район Делтата на р. Нигер в опит да си осигурят по-голям дял от петролното богатство на страната, също допринесоха за намаляване на производството тази година, припомня Reuters.      

Подкрепи Economic.bg