Реформаторският блок остава във властта

Те поискаха актуализация на коалиционното споразумение с ГЕРБ

Реформаторският блок остава във властта

Реформаторският блок остава в управлението, а ДСБ ще запази своята позиция. Това гласи декларация на РБ, прочетена от Найден Зеленогорски след края на 3-часово заседание на ръководството.

ДСБ остава в Реформаторски блок поне до март 2016г. , когато трябва да се проведе националното събрание на партията и да се вземе решение за бъдещето ѝ. РБ се събраха за първи път след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. В събота хората на Радан Кънев обявиха, че излизат в опозиция, а партията на Меглена Кунева реши да остане във властта, предаде DarikNews.

От блока уточниха, че започват разговори с ГЕРБ за актуализиране на коалиционното споразумение.

От Реформаторския блок разпространиха до медиите и официална декларация, която съдържа само три точки.

Ето какви са те:

1. Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.

2. Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

3. Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение.

Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Това е предложил на общото събрание на Реформаторския блок Радан Кънев. Предложението обаче не е било прието.

"ДСБ няма свои министри във властта", обясни Кънев в кулоарите на парламента.

"Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка не важи. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството", обясни той.

На въпрос как са опозиция с министри, Кънев отговори категорично: "Ние нямаме министри".

Коментари: 0