\"Региони в растеж\" се фокусира върху 39 града

1,600 млрд. лв. ще бъдат насочени към градско развитие

\
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Над 55 на сто от средствата по програмата "Региони в растеж“ до 2020-а година ще бъдат насочени за градско развитие в 39 големи и средно големи града. Предвиденият е финансов ресурс в размер на 1,600 млрд. лева. С капитал от 370 млн. лева ще бъде създаден фонд за финансов инженеринг и така ще се увеличи наличният ресурс за инвестиции, информира още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщава БНР.

Тя обясни, че 12% от програмата ще бъдат инвестирани във финансов инженеринг, 5 фонда - 3 за градско развитие, един за София, един за Северна България, един за южна, един за туристическа инфраструктура и един гаранционен, чрез който да мултиплицираме ефекта.

Първо нека утроим финансовия ресурс, надявам се в градската среда да има още един милиард инвестиции по този начин. Другият фокус на програмата е подкрепянето на няколко ключови реформи. Инвестиции от 164 млн. лв. ще се вложат в реформата за Спешната помощ, в по-малките 178 населени места, в които да бъдат изградени стационари и спешни центрове, да бъдат закупени и линейки. "Ще покрием територията на цялата страната", казва още Павлова.

Следващата реформа ще е в образованието и финансирането на професионалните гимназии, които са приоритет за министерството и за тези министерства, които ги управляват. Подкрепа ще има и за висшите учебни заведения, те също са с приоритет по сектори и по видове специалисти.

Подкрепи Economic.bg