Стачка в \"Луфтханза\" отменя 37 полета от и до София

Над 1000 полета на компанията, предвидени за днес, са анулирани

Стачка в \
316 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Заради стачка на пилотите в германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) от и до летище София днес са анулирани 37 полета - от Франкфурт, Дюселдорф и Мюнхен. Отменят се общо около 1000 полета на компанията предвидени за днес причината е, че към стачката се присъединяват и пилотите, които извършват полети на къси и средни разстояния, предава БНТ. 

Повод за стачката е, че пилотите и компанията не могат да се разберат относно условията за излизане в пенсия на самолетните водачи. Съгласно плановете за реорганизация на “Луфтханза” пилотите вече ще излитат предсрочно в пенсия на 61 години вместо както досега на 59 години. Припомняме, че проблем са и преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата. 

Отменените полети ще засегнат 140 000 пътници, предава DPA, но въпреки протеста “Луфтханза” ще осигури над 500 полета.

През март стачните действия бяха преустановени, а преговорите – подновени след самолетната катастрофа на “Джърмануингс” във Френските Алпи. Вчера от компанията съобщиха, че възнамеряват да поискат от съда да забрани стачката на пилотите и да потърси от профсъюза Кокпит (Cockpit) 60 милиона евро компенсации за понесените щети.

Това ще е 13-ият пореден протест в рамките на 18 месеца. По време на стачките през април 2014 г., които бяха 12 на брой, компанията е загубила близо 300 млн. евро.

Повече информация за промяната в полетното разписание на "Луфтханза" търсете на летище София.

Подкрепи Economic.bg