Регионът с най-добър шанс за икономическо възстановяване

Оценката е на Goldman Sachs и е базирана на добрия контрол над коронавируса

Регионът с най-добър шанс за икономическо възстановяване

Снимка: Unsplash

3581 ~ 2 мин. четене

Азия изглежда най-добре позиционирана в световен мащаб от гледна точка на шансовете за скорошно възстановяване на икономиката. Това сочи анализът на Goldman Sachs тази седмица, като експертите изтъкват като основно предимство успешното задържане на коронавируса.

„Смятаме, че Азия наистина е най-добре позиционирана от големите региони в момента предвид добрия контрол на вируса в по-голямата част извън Индия и някои места на Югоизточна Азия“, коментира Андрю Тилтън, главен икономист от Азия в инвестиционната банка, цитиран от CNBC.

По думите му потребителските разходи в Китай се движат „по-бавно“, тъй като за разлика от САЩ там стимулиращите мерки не са насочени към директно заместване на доходите. „Но мисля, че като се има предвид добрия контрол на вътрешното разпространение на вируса в Китай, виждаме, че активността при услугите се връща и там“, посочи икономистът.

Глобалното блокиране, предизвикано от избухване на коронавируса, наистина удари силно световните икономики. Според Тилтън обаче в момента се наблюдава „разумен импулс“ в глобален мащаб.

Последните индекси на мениджърите по покупките бяха като цяло по-добри в сравнение с месец по-рано. Това предполага, че инерцията в индустриалния сектор остава добра, отбеляза той.

Все още сме разумно оптимистични по отношение на възстановяването, което ще започне през 2021 г.“

Ефектът на САЩ върху Азия

Тилтън добави, че ако кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън спечели изборите, това ще засегне тарифната и търговската политика на Вашингтон. „Смятаме, че резултатът е много важен за Азия и за глобалната дейност като цяло“, посочи той.

Според него лансирането на нови стимулиращи мерки от Вашингтон може да даде положителен отзвук на случващото се в Азия и да подкрепи растежа там.

В случай, че имате повече фискални стимули – това вероятно би било по-добре за по-ориентираните към износ икономики“, каза Тилтън.

Той обясни, че икономиките, които традиционно имат дефицити по текущия баланс, са по-зависими от чуждестранните заеми. „При този сценарий е вероятно да се види как лихвените проценти в САЩ и в световен мащаб може да станат малко по-високи“, коментира Тилтън. Това обаче не е вероятно да се случи преди президентските избори през ноември, тъй като американските законодатели не се споразумяха за размера на помощта, която да предоставят.

„В случай, че имаме така наречената "синя вълна" – тоест победа на Байдън и единен демократичен контрол – ние смятаме, че перспективите за много широк фискален стимул вероятно са по-големи“, каза Тилтън.

Контролираната от демократите Камара на представителите одобри предложение за стимули от 2.2 трлн. долара миналата седмица, но е малко вероятно законопроектът да бъде приет от контролирания от републиканците Сенат. В отговор министърът на финансите Стивън Мнучин предложи план в размер на 1.6 трлн. долара.

Подкрепи Economic.bg