Регистрацията за изборите от 25 август

Срокът изтича на 9 септември

Регистрацията за изборите от 25 август
176 ~ 1 мин. четене

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрацията на партии и коалиции за местните избори от 25 август. Това каза за Фокус говорителят на комисията Александър Андреев.

„На вчерашното заседание приехме три от основните принципни решения. Първото се отнася за датата на референдума, а второто за регистрацията на партии и коалиции в ЦИК. Датата на започване на приемането на документите ще бъде - 25 август от 9.00 часа през всички дни до 17.00 часа. Последният ден за регистрация, който е на 9 септември, ще бъде удължен до 18.00 часа”, обясни Андреев.

Той посочи, че третото решение, с което е приключило заседанието, е по отношение на консултациите за формирането на общинските избирателни комисии.

„Уточнихме какво ще е разпределението в рамките на комисиите между парламентарно представените партии и коалиции, в какъв членен състав ще бъдат в зависимост от броя на секциите, които всяка една общинска избирателна комисия има в нейния район. Това решение е необходимо, за да може консултациите пред кметовете да бъдат проведени и да бъдат назначени в срок”, уточни Андреев.

Той посочи, че за да може един избирател да упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и кметове, задължително трябва да отговаря на условието за уседналост. „Ние проверка за адресната регистрация не правим. Избирателните списъци се съставят от общинските администрации и от териториалните звена на ГД „ГРАО”. ЦИК няма отношение по формирането на избирателните списъци. Те се съставят от общинските администрации и автоматизирано се отпечатват от ГД „ГРАО”, коментира още Александър Андреев.

Подкрепи Economic.bg