Регулациите може да тласнат телефоните към нови технологии

ЕС налага все по-рестриктивни регулации за технологичните компании

Регулациите може да тласнат телефоните към нови технологии

Снимка: Pexels

Правителствата по света все по-често търсят начин как да наложат по-стриктни регулации върху големите технологични компании. През това време една жена в Европа демонстрира нагледно как се прави това – еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. 

2018 г. ще остане в историята с втора регистрирана рекордна глоба на сметката на технологичния гигант Google. След като миналата година компанията се сблъска с пословичната тогава глоба от 2.42 млрд. евро заради злоупотреби с монопол при използването на нейната търсачка, през тази ЕК наложи нова – този път от над 4.3 млрд. евро. Причината за второто наказание бе господството, което гигантът е установил на мобилния пазар чрез своята операционна система Android. 

Не господството на Google е проблемът, коментира Вестагер на Web Summit в Лисабон тази седмица. По нейни думи опасността се корени в това, че гигантът може да задуши възможностите на потребителите да правят избора, който е най-добър за тях.  

„От много години Google е един от нашите големи иноватори, но защо да поставим всички надежди за бъдещето в ръцете на само една компания?“, пита тя. Без да пропуска постиженията на компанията в сферата на оптимизираното онлайн търсене и създаването на операционна система с отворен код, Вестагер обръща внимание, че погледът не може да бъде отместен и от заплахата от блокиране на конкуренцията. 

Еврокомисарят добавя още, че ако Google не позволява на съперниците си да се развиват и да се конкурират свободно с нея в Android, това анулира ползите от наличието на екосистема с отворен код. 

Може ли голямата глоба „роди“ по-добри телефони? 

Съгласно новите споразумения, производителите на смартфони може да се задължат да плащат по 40 долара на телефон, за да лицензира приложенията на Google, както магазина Play Store, сочи информация в The Verge от миналия месец. Това, според някои, може да се отрази върху цената на устройствата за крайния потребител. 

Вестагер обаче не изглежда особено загрижена за въздействието върху клиентите. „Google не може просто да въведе нещо, което да има еквивалентен ефект“, смята тя. Вместо това е възможно производителите да получат възнаграждение от конкурентите на гиганта за групирането на собствените им приложения и услуги например, като така разходите може да се балансират. 

„Google сами трябва да решат какви конкретни стъпки да предприемат, за да се справят с решението“, коментира още еврокомисарят имайки предвид антитръстовата глоба. Вестагер не пропусна да отбележи, че ЕК ще следи развитието внимателно и дълго. 

Шефът на Google за Европа Мат Бритън коментира от своя страна, че компанията е готова да плати глобата за Android, ако това е, което предвижда законът. Според него, за да избегне такива в ситуации в бъдеще, за Google ще е добре да се включи по-активно в разговора за създаването на правила за управление на цифровия свят. 

Вестагер пък е оптимист, че иначе соленото регулаторно решение ще допринесе за отварянето на пазара и ще проправи път за подобряването на Andorid телефоните за потребителите. „Тези, които правят телефони, може да ни дадат обновено изживяване „извън кутията“, смята тя и допълва, че тъкмо затова е важно да се даде възможност на производителите да предоставят нещо ново и привлекателно. 

Комисията например вече има данни за наличието на алтернативни виртуални магазини, конкурентни на Play Store на Google. Идния месец предстои да бъде публикуван по-подробен доклад за развитието на пазара. 
 
В опит да защити ЕК, че не винаги действа разрушително срещу американските технологични гиганти, Вестагер даде за пример сделките между Apple и Shazam и Microsoft и LinkedIn, които се случиха, след като бе установено, че не нарушават конкуренцията. „Надявам се да видите, че нищо не ви спира да се обединявате като бизнеси и да създавате и да създавате общ запас от данни, който да ви позволява да иновирате“, коментира тя. 

Вестагер обаче добави, че въпреки че сливанията са се случили, това не означава, че Комисията ще спре да следи за проблеми. „Напротив, ще продължим да се съсредоточаваме, да анализираме, да държим под око“, зарече се еврокомисарят. 
Коментари: 0