Рекорден добив на петрол за последните 8 години

Търсенето на \"черното злато\" расте

Рекорден добив на петрол за последните 8 години

Добивът на нефт от страните от ОПЕК през април се увеличи с 330 хил. барела на ден, достигайки 32,76 млн. барела дневно – максимумът от август 2008 година, се казва в съобщение от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Добивът на Саудитска Арабия стигна ниво от 10,2 млн. б/д.

МАЕ очаква, че преди следващото заседание на ОПЕК във Виена през юни, картелът ще продължи да повишава производството, включително и поради сезонното нарастване на потреблението на енергия в Саудитска Арабия.

В същото време, според проучването на МАЕ, изобилието от петрол на световния пазар през първата половина на годината се очаква да бъде по-ниско в сравнение с предишните очаквания поради по-голямото търсене от Индия, Китай и Русия.

В обзора се отбелязва, че нарастването на глобалното търсене на петрол през първото тримесечие е по-високо от очакваното, в размер на 1,4 милиона б/д.

„Измененията потвърждават, че световният пазар на нефт се движи в балансирана посока,” съобщават още от агенцията. МАЕ очаква, че излишъкът на петрол на пазара ще бъде намален значително през втората половина на тази година.

Коментари: 0