Ремонтираният НДК е готов да посрещне европейския елит (снимки)

По думите на министър Банов пленарната зала в НДК е уникална и няма аналог

Ремонтираният НДК е готов да посрещне европейския елит (снимки)

Година, след като започна ремонтът на Националния дворец на културата (НДК), днес обновеното пространство бе представено от двама министри - Лиляна Павлова, министър на Европредседателството и Боил Банов, министър на културата. 


По думите на Банов обновената пленарна зала в НДК е уникална и няма аналог. Това е зала №3, която ще е основна за Европредседателството. 


Въпреки че по първоначална информация ремонтът трябваше да приключи през ноември, две седмици преди Европредседателството НДК е готов да посрещне европейския елит.


В началото на 2017 г. за преустройството бяха предвидени 35 млн. лева от държавния бюджет. През август обаче с постановление на правителството строителната компания получи още 10 млн. лв. „Галчев инженеринг“ получи средствата без да участва в търг, а директно чрез пряко договаряне. Така цената на ремонта на НДК достигна 45 млн. лв.


Ремонтирани са всички зали в Двореца – има нови настилки, тавани, осветление, преводачески кабини, техника. Подновена е и отоплителна и вентилационна система. Изцяло се обновява и информационната система на НДК. За да се обезпечи кетъринга за Председателството се обновиха кухнята и ресторантът. В ремонтираните зали на НДК се очаква да заседават над 20 хил. европейски делегати.


Председателството на България на Съвета на Европейски съюз през 2018 г. започва официално на 11 януари 2018 г. и ще продължи до юни. Слоганът е „Съединението прави силата”, а цветовете са синьо и жълто, в унисон с европейския флаг.Обсъжданите теми по време на председателството ще определи България, а целта е взетите тук решения за цяла Европа, да са най-добрите за страната ни. Основните сред тях са интеграция на Западни Балкани, енергийни проекти, дигитализация, бъдещето на младежите и др. 

Коментари: 0