Решават за фалита на КТБ до месец

Банката е в платежоспособност, е мнението на адвокати

Решават за фалита на КТБ до месец

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене

До един месец съдът ще реши от кога Корпоративна търговска банка е във фалит. Според БНБ и прокуратурата банката е фалирала на 30 септември миналата година, а не както обяви Софийският градски съд месец по-късно. В същото време адвокатите на основните акционери настояват, че финансовата институция изобщо не е в неплатежоспособност, пише ТВ7.

На заседанието пред втората инстанция беше обсъдено кой има право да обжалва решението на Софийския градски съд, според което КТБ е във фалит от 6 ноември миналата годна. Според БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете това могат да направят само представители на финансовата институция, но не и отделни акционери или изпълнителните директори.

"Излиза, че право да обжалват имали квесторите, които са назначени от БНБ, което е изключително нелепо твърдение. Освен това по какъв критерий съдът ще прецени, че на 30 септември е била в неплатежоспособност, а не на 6 ноември, както самата БНБ в първоначалното си искане иска от съда - от 6 ноември да прогласи дата на неплатежоспособност", заяви Менко Менков, адвокат на "Бромак" ЕООД.

"30 септември е датата, на която със съответните финансови и надзорни отчети е отчетен отрицателен собствен капитал на Корпоративна търговска банка в размер на над 3,7 млрд. лв. Затова нашето разбиране е, че след тази дата 30 септември банката не е могла да бъде повече платежоспособна", е на мнение Нина Стоянова, главен юрист на БНБ.

Новото развитие последва след като беше внесен документ от Комисията за публичен надзор, който адвокатите на акционерите поискаха да бъде включен като ново доказателство. В него изрично се посочва, че до този момент няма направен официален одит на КТБ. Фирмите, наети за тази дейност, не са били лицензирани, твърдят адвокатите.

"Самите фирми първо, че не са одиторски по смисъла на закона. И, второ, самите те не гарантират сигурност в заключенията, които са дали. Това са едни консултации, каквито те са представили за 2,5 мил. лв.", допълва Менков.

Софийският апелативен съд не прие документа като доказателство. Отхвърли и искането за назначаването на съдебно - счетоводна експертиза на КТБ, която, твърдят адвокатите на акционерите, ще докаже, че дупка от над 4 млрд. лв. няма.

Подкрепи Economic.bg