Рестартът на АЕЦ „Белене” изглежда е все по-близо

Повечето от парламентарно представените партии се обявиха да се даде нова зелена светлина на проекта

Рестартът на АЕЦ „Белене” изглежда е все по-близо
708 ~ 3 мин. четене

Още една парламентарно представена партия официално подкрепи рестарта на проекта за изграждане на втора атомна централа в България. В свое изявление от ВМРО се обявиха, за вдигане на мораториума върху АЕЦ „Белене” от 2012 г. „Това е сериозен стратегически обект, който e важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава. Ето защо ние Патриотите от ВМРО подкрепяме вдигането на мораториума за строителството, с което парламентът да даде възможност за рестарт на проекта”, пише в съобщението.

От него става ясно още, че партията ще предложи позицията да стане обща за коалицията им с Обединени патриоти.

Както и другите партии, подкрепящи рестарта на проекта, от ВМРО казват, че очакват българското правителство да започне процедурата без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. „Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите”, пише в изявлението на сайта им.

ВМРО явно вървят по стъпките, които Борисов очерта на конференция в Стара Загора само преди дни. Тогава премиерът ни настоя Мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. Положителни новини за размразяването дойдоха и днес от Русия, където енергийният министър заяви, че до края на 2018 г. може да започне процедурата за избор на изпълнител на проекта.

Темата за рестарта е актуална вече повече от година, но сега има ясен повод да се поднови и този път Народното събрание (НС) даде мандат на правителството за преговори с инвеститори.

Опит за това беше направен от БСП в началото на януари 2017 г., но тогава парламентът отхвърли предложението им да се отмени решението на Народното събрание за спирането на строежа на АЕЦ „Белене” от март 2012 г. Социалистите тогава поискаха и държавно участие в проекта.

В настоящия момент интерес към проекта вече проявиха няколко компании, предимно китайски, а днес към евентуалните инвеститори се присъедини и френската национална ядрена компания „Фраматом“, стана ясно на срещи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Сочи.

Най-крайни в решението си да се строи АЕЦ „Белене” са от левицата. Неведнъж депутатът от БСП Таско Ерменков е заявеявал, че развитието на ядрената енергетика е безалтернативно. „Единственият верен подход е държавата да има стратегическа роля в АЕЦ „Белене”. Тя трябва да бъде водеща в този проект”, смята Ерменков.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров също е положително настроен към реализация на централата. Преди време той подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за изграждането на АЕЦ „Белене” с участието на балканските държави. „Аз съм сред политиците, които поддържаха проекта, обичам България и искам да има атомна енергетика", каза Сидеров.

Категорично „за” проекта се обявяват и от АБВ и президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. и основател на партията Георги Първанов. „Сега е моментът да решим бъдещето на АЕЦ „Белене” и моят отговор е категоричен,че трябва да изградим централата”, каза той в края на февруари 2018 г.

От ДПС досега не са излизали с еднозначна позиция относно мнението си за реализация на проекта. Миналата година те не гласуваха на предложението на БСП за вдигане на мораториума. Наскоро депутатът от ДПС и член на комисията по енергетика Рамадан Аталай коментира, че ДПС държи още България най-напред да има енергийна стратегия и след това да решава какво ще прави с АЕЦ „Всички разговори за бъдещето на АЕЦ "Белене" с европейските и балканските лидери, както и с президента на Русия Владимир Путин са безсмислени докато управляващите не вземат решение какво ще правят”. 

Срещу възобновяването на проекта за втора ядрена централа у нас се обявяват единствено партиите в дясно. Преди повече от година лидерът на „Да, България” в официално изказване подчерта, че е против идеята. „Ние се противопоставяме на строителството на „Белене” и последно поискахме заедно с нашите партньори публикуването на окончателната версия на доклада на БАН”, казва тогава той и добавя, че Аако Борисов направи стъпка за рестартиране ще се организират протести.

Необходимият политически "тласък" по реализацията на втора ядрена централа у нас вече се случва и сега остава правителството само да премахне мораториума върху изграждането, за да сме сигурни, че след близо 40 години АЕЦ "Белене" ще бъде изградена. 

Коментари: 0