Рестартирането на бизнеса ще е по-трудно от затварянето му

Заради необходимостта от мерки за безопасност

Рестартирането на бизнеса ще е по-трудно от затварянето му

Снимка: Unsplash

1036 ~ 2 мин. четене
Бизнесът ще трябва да покаже, че има адекватни мерки за безопасност при възстановяването на работата си по време на пандемията от коронавирус, което на практика ще направи рестартирането му по-трудно от спирането. Такова мнение изрази изпълнителният директор на неправителствена организация, която помага на компаниите в планирането и възстановяването след бедствия.

“Клиентите ще изискват не само предположения за безопасност, но видими стъпки и мерки, които компаниите предприемат от името на своите служители и от името на своите клиенти”, заяви Клое Демровски, изпълнителен директор на Института за възстановяване при бедствия, пред CNBC.

Според нея видовете мерки за безопасност, прилагани от бизнеса, ще варират в различните сектори и по размер. Но всички бизнеси трябва да имат план, категорична е тя.

“Спирането на бизнеса беше трудно. Реактивирането им ще бъде по-трудно”, отбелязва Демровски. 

Сред мерките, които бизнесът може да въведе, са проверки на температурата на входа, в допълнение към продължаващото спазване на социалното дистанциране, казва тя. Като цяло промените в тази посока биха били особено видими в ресторантите. Според Демровски някои от тях дори може да преминат към прибори за еднократна употреба. 

“Дори в сектори, където не сме свикнали да го наблюдаваме, ще трябва да видим персонални предпазни средства за всички служители”, каза Демровски и добави, че някои магазини също може да изискват от клиентите да носят и маски. А що се отнася до магазини, предлагащи тестване на продукти като гримове, най-вероятно ще е да спрат тази практика заради хигиенни изисквания. 

Коментарът на експерта идва в момент, когато ограниченията срещу коронавируса постепенно започват да се разхлабват по места. Много здравни експерти и бизнес лидери предупреждават, че подобни ходове могат да се окажат преждевременни при липса на широко тестване.

Подкрепи Economic.bg