Revolut поскъпна шесткратно само за една година

След нов кръг на финансиране компанията се нареди като втория най-скъп финтех еднорог в Европа

Revolut поскъпна шесткратно само за една година

Снимка: Unsplash

760 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Британската финтех компания Revolut обяви в четвъртък, че е набрала 800 милиона долара в нов кръг на финансиране, воден от SoftBank и Tiger Global, предава CNBC. С това стартъпът, предлагащ банкови и търговски услуги, вече се оценява на 33 млрд. долара – шесткратно повече от 5.5-те млрд. долара, които е струвал миналата година

Последният кръг на финансиране превръща Revolut във втория по големина финтех еднорог (частно компания на стойност над 1 милиард долара) в Европа. По-скъп е единствено гигантът Klarna, по данни на CB Insights.

Свежият капитал идва от Vision Fund 2 на японския конгломерат SoftBank и американския хедж фонд Tiger Global, които колективно притежават по-малко от 5% дял в компанията.

Revolut ще използва парите за инвестиции в маркетинг, разработване на продукти и международна експанзия, заяви пред репортери в четвъртък финансовият директор Микко Саловаара. Фирмата е силно фокусирана върху ускоряване на растежа в САЩ и Индия, добави той.

По думите на Саловаара към момента Revolut няма планове за първоначално публично предлагане, включително заради набраните сега средства. Той не изключи IPO по-късно тази година, но е по-скоро скептичен за такава вероятност.

Добрите новини следват отчета на Revolut, според който компанията е на годишна загуба от 167.8 млн. паунда (231.9 млн. долара) през 2020 г., което е повече от тази в размер на 106.7 млн. паунда през предходната година. Финтех играчът е реализирал приходи от 222.1 милиона британски лири през 2020-а, а картината за него се просветли в края на миналата година и още повече през първото тримесечие на тази.

За да постигне рентабилност, компанията разчита на новите услуги в областта на криптовалутите, търговията с акции и бизнес акаунтите. В България например Revolut вече действа като банка от март тази година

Подкрепи Economic.bg