Режат за скрап малките блокове на АЕЦ \"Козлодуй\"

Свалени са 12 000 тона оборудване, остават още 55 000 тона

Режат за скрап малките блокове на АЕЦ \
240 ~ 1 мин. четене

Рязането за скрап на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй” е започнало, съобщава бТВ. След преждевременното им спиране, демонтажът едва сега набира скорост и е поверен на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". По правило животът на един ядрен блок, дори и затворен, продължава, докато той окончателно не бъде погребан.

До момента са свалени 12 000 тона оборудване, остават още 55 000. Всеки детайл се сканира за радиация. В контролираната зона на 1-ни и 2-ри реактор работата тепърва започва. Там са източниците на най-високо лъчение и демонтажът ще става дистанционно. Част от оборудването на блоковете ще бъде погребано в изграждащото се в съседство хранилище за радиоактивни отпадъци.

Не всичко обаче е за боклука. 25-тонен блок от стоманобетон може да помага при бедствия. Изпразнената машинна зала пък след време би могла да приюти съоръжения на нови мощности в АЕЦ, надяват се в централата. 

Изчислено е, че целият демонтаж на малките блокове ще струва малко над 1 милиард евро, като засега не е ясно откъде ще дойдат една трета от тях.

Коментари: 0