Рискът от смърт при неваксинираните е 11 пъти по-висок

Данните на CDC показват, че неваксинираните възрастни лица съставляват по-голямата част от хоспитализациите

Рискът от смърт при неваксинираните е 11 пъти по-висок

Снимка: Unsplash

1600 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

При неваксинираните хора рискът от смърт от коронавирус е 11 пъти по-висок и 10 пъти по-висок за хоспитализация в сравнение с тези, които са имунизирани срещу COVID-19. Това показват данните от ново проучване на американския Център по контрол и превенция на заболяванията (CDC), предава CNN. За целта на изследването са разгледани случаите на 600 000 пациенти с коронавирус от 13 щата в САЩ от началото на годината до края на август.

Директорът на центъра д-р Рошел Валенски заяви, че това е едно от многото доказателства, че държим отговора на пандемията в ръцете си.

„Имаме всичко нужно, за да преобърнем пандемията. Ваксинацията работи и ни предпазва от тежки усложнения при COVID-19“, посочва тя.

Към 30 август CDC са получили съобщения за 12 908 тежки случая на COVID-19, като пациентите са настанени за лечение в болница. За повече от 173 милиона души, които са били напълно ваксинирани до тази дата, това представлява по-малко от 1 на 13 000 шанса да прекарат тежко коронавируса.

Данните показват, че неваксинираните съставляват по-голямата част от възрастните хоспитализации, като лицата на 65 и повече години, които са напълно ваксинирани, съставляват само 4% от хоспитализациите. Неваксинираните възрастни са 17 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани, отколкото напълно ваксинираните.

Сред ваксинираните възрастни, които са настанени в болница заради тежко преживяване на коронавируса, средната възраст е 73 години и около 71% имат поне три или повече съпътстващи проблема, включително диабет, сърдечни заболявания, автоимунни състояния и други.

Неваксинираните пациенти, хоспитализирани с COVID-19, са имали средна възраст 59 години и около 56% са имали три или повече основни съпътстващи заболявания.

Подкрепи Economic.bg