Рязък спад в доверието към ваксината на AstraZeneca в Европа

Британците обаче масово намират препарата за безопасен, показват данните от анкетата на YouGov

Рязък спад в доверието към ваксината на AstraZeneca в Европа

Снимка: БТА

2297 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Доверието в безопасността на ваксината срещу COVID-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, понесе сериозен удар в Испания, Германия, Франция и Италия заради новините за образуването на кръвни съсиреци след инжектиране с препарата. Регистрирането на няколко такива случая принуди редица държави да спрат за определено време прилагането на фармацевтичния продукт. А международната изследователска група YouGov проведе анкета, с която улови негативния тренд в нагласите на хората, предава Reuters.

Данните сочат, че още в края на февруари 2021 г. европейците са били по-колебливи по отношение на ваксината на AstraZeneca, отколкото към препаратите на Pfizer/BoiNTech или Modenra.

През последните две седмици около 13 европейски държави решиха да спрат ваксинирането с продукта на Оксфордския университет след съобщенията за починали пациенти, получили кръвни съсиреци. Много от тези страни вече възстановиха използването на тази ваксина, сред които и България, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна и не е свързана с повишаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци.

EMA обаче не изключи възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Анкетата на YouGov, която обхващаше около 8000 души в седем европейски държави и e проведена между 12 и 18 март, установява, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на ваксината на AstraZeneca като на опасна, отколкото безопасна.

Около 55% от германците посочват, че според тях ваксината не е безопасна, докато по-малко от една трета (32%) смятат, че е безопасна, сочат резултати от анкетата. Процентите при предишно аналогично проучване в Германия бяха съответно 43% (безопасна) и 40% (не е безопасна).

Във Франция, където ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и преди това не бе особено популярна, 61% от анкетираните казват, че сега я смятат за опасна, a едва 23% я считат за безопасна (при предходното проучване тези проценти бяха съответно 43% и 33%).

В Италия и Испания повечето хора по-рано намираха ваксината на AstraZeneca за сигурна – съответно 54% ​​и 59% от анкетираните. При последното проучване обаче тези проценти са спаднали съответно до 36% и 38%.

Проучването показа, че само във Великобритания, където AstraZeneca се прилага на национално ниво още от януари, притеснения за безопасността на ваксината са имали нищожен дял хора. По-голямата част от анкетираните в Обединеното кралство – 77%, все още твърдят, че този препарат е безопасен. Доверието на британците към него е съизмеримо с оценката им за безопасност на ваксината на Pfizer/BioNTech (79%), сочат данните от анализа.

Коментари: 0