Родопско гостоприемство за „Рекордите на Гинес“

Правят го в памет на близките си и се грижат беседките и местата за пикник да са приятни и чисти

Родопско гостоприемство за „Рекордите на Гинес“ 10 Снимки

Снимка: Авторът

9220 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

„Какви добри хора!“ – възклицанието, което може да чуете от туристите, идващи да прекарат деня сред природата в местността „Дикчан“ край родопската община Сатовча. Местността е осеяна с паркове и чешми, построени от жителите на общината с техни лични средства. Край живописната река Бистрица има стотици чешми. Изградени са от камък и не си приличат една с друга. Всяка е със собствена красота. Около повечето от тях са построени беседки и барбекюта.

Може да намерите най-необходими неща – сол, олио, подправки. Прави впечатление, че са поддържани. Хората тук са известни с гостоприемството си и затова е напълно естествено да се погрижат за тези, които ще посетят местата за отдих.

Районът е толкова харесван, че през почивните дни е почти невъзможно да се намери свободна чешма, защото местността се е превърнала в атракция и идват хора отвсякъде. Нерядко може да видите и чужденци, защото голяма част от хората от този красив край, пълен с тракийски светилища, се трудят в чужбина и водят приятели тук за ваканциите.

Пътят до тези места за отдих е приемлив, макар че един ремонт би го направил значително по-добър. Отговорът защо местните градят за другите се корени във вярата им, че така почитат близки хора, както и че трябва да се направи нещо добро, което да надживее човека – училище, мост или чешма, обяснява Цанко Джуджев.

Хората тук копаят в планината по километър, за да стигнат до извор“, обяснява Джуджев. Строителството на такъв комплекс – чешма, беседка, парк изисква доста средства.

Парк за отдих

Основна атракция в тази „каскада“ от места за почивка е паркът за отдих, построен от д-р Искрен Кальонев, семеен лекар и общински съветник от с. Плетена. Той е изградил мястото със собствени средства и в него има всичко, което може да видите в един парк – езеро, детски кът, просторна беседка с барбекю, цветя и други атракции като влакче, построено от лекарят. Централно място е отделено на внушителна чешма в памет на родителите му, от която тече студена планинска вода и е мечтано място за почивка в летните жеги.

Мястото е поддържано, цветята се поливат, а чистотата е забележителна.

Стопанинът на този парк беше преди малко тука. Много сме впечатлени“, споделиха французи и холандци, дошли на гости тук.

Чешми за Гинес

Със своите 1000 чешми община Сатовча кандидатства за вписване в „Световните рекорди на Гинес“. В района почти няма семейство, което да не е изградило чешма. Трудът, който полагат е голям, защото трябва да намерят изворна вода, да направят каптаж, да построят и облицоват чешма и беседка.

Според кмета Арабен Мименов общината вече е на финалната права, защото първото потвърждение от Гинес, че никъде другаде няма толкова чешми вече е дошло. Станало е след обследване на място със снимков материал. Тече и втора процедура. Надеждите са, когато общината бъде вписана в световните рекорди, да се привлекат повече туристи към района, който е забележителен не само с чешмите, но и с тракийското светилище Градище, което се намира на 715 км в посока с Долно Дряново.

На 16 км от Сатовча е Огняново, известно с минералните си води, благословени от апостол Павел, както пише на табелата в община Гърмен. А на около 15 км е град Доспат, известен с язовира си и с туристическите пътеки.

Подкрепи Economic.bg