Ролята на Камала Харис, която днес пише история в САЩ

Тя е първата жена вицепрезидент, но не само това

Ролята на Камала Харис, която днес пише история в САЩ

Снимка: БТА

3512 ~ 3 мин. четене

Калифорнийският сенатор Камала Харис стана не само първата жена вицепрезидент на САЩ, но и първият чернокож и азиатско-американски вицепрезидент на страната.

От най-ранна детска възраст тя е учена, че пътят към расова справедливост е дълг, разказва New Your Times. Затова не е изненада, че по време на кампанията си Харис често говори за всички свои предшественици – родителите, имигрантите и борците за граждански права в Съединените щати. Според някои 56-годишната жена олицетворява бъдещето на нацията, която става все по-разнообразна от расова гледна точка.

В речта си след новината за победата Харис говори за майка си и поколенията жени от всички раси, които са отъпкали пътя, за да стигне тя днес там, където е.

Може да съм първата жена на тази длъжност, но няма да бъда последната“, каза тя и добави: „Защото всяко малко момиченце, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите.“

По пътя си към върха…

… Харис преминава през прокуратурата на Сан Франциско, преди да бъде избрана за първата жена и първия чернокож главен прокурор на Калифорния. А когато бе издигната за сенатор през 2016 г., тя стана едва втората чернокожа жена в историята на Камарата.

Почти веднага се прочу във Вашингтон с уменията си на хладнокръвен и остър разпитващ по време на изслушванията в Сената. И неведнъж успя да закове противниците си в моменти с висок залог.

Отличителната ѝ черта обаче винаги е била личната биография. Камала е дъщеря на ямаец и индийка и произходът ѝ я сблъсква отрано с проблемите около расовата справедливост. По-късно тя завършва един от най-престижните университети – Хауърд, който в исторически план е и сред най-известните „черни“ учебни заведения.

Амбиция за Белия дом

Преди да приеме да се бори за място в Белия дом в тандем с Джо Байдън, Камала Харис опита да тръгне по пътя натам като кандидат-президент. Тя стартира кампанията си пред 20 000 симпатизанти в Оукланд, Калифорния, през миналата година. Впоследствие обаче не успя да се утвърди като фаворит във вътрешнопартийната битка срещу останалите демократи.

Част от предизвикателството за нея, особено с прогресивното крило на партията, което тя се стреми да спечели, беше трудността да съгласува предишните си позиции като главен прокурор на Калифорния с настоящите течения сред демократите. Едно от големите обърквания бе свързано с позицията ѝ в сферата на здравеопазването.

Липсата на идеологическа твърдост обаче я правя подходяща за вицепрезидент, пише още New York Times. Очакванията са тя да почита човека на върха, дори ако някои от позициите им се разминават.

По време на кампанията Харис стана обект на сексистки и расистки атаки от страна на консерваторите, включително на самия Доналд Тръмп. И докато някои от политическия естаблишмънт бяха възмутени от обидите, близки на Камала знаеха, че нейният прагматизъм се простира до разбирането ѝ за това как политическият свят се отнася към цветнокожите жени.

Изплашени от поражението на Хилари Клинтън преди четири години, мнозина вярваха, че страната все още не е съвсем готова да избере жена за президент. Байдън обаче удържа на обещанието си да избере дама за свой вице, потвърждавайки посоката на бъдещето.

Камала Харис, може би повече от всеки друг вицепрезидент на САЩ досега, ще бъде обект на засилено внимание – заради политическите си амбиции и правата, които отстоява.

Подкрепи Economic.bg