Роумингът в ЕС пада само за 90 дни на година

Вижте какво предвиждат новите промени

Роумингът в ЕС пада само за 90 дни на година
От 15 юни 2017 г. роумингът в ЕС ще отпадне, но само за 90 дни на година. Това предлага Европейската комисия в правила за използването на мрежите след 15 юни. 

Тогава се очакваше таксите да изчезнат окончателно на територията на страните от Европейския съюз и потребителите да могат да говорят на цените за вътрешна употреба. 

От ЕК се опасяват, че гражданите ще злоупотребяват и ще товарят сметките на мобилните оператори в по-евтините страни, оставяйки "сухо" тези в по-скъпите. Поради тази причина от Брюксел предлагат система, която да ограничава и да защитава доходите на телекомите.

Мобилните оператори ще предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по национални тарифи за 90 дни годишно. След изговарянето им, върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент на SMS и 0,85 цента на мегабайт интернет. 

Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават известие, че ще бъдат прехвърлени на друга тарифа. 

От Комисията предлагат още в рамките на тези 3 месеца изговорените минути в роуминг и обемът на използвания интернет да не могат да надхвърлят лимитираните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Ако например даден потребител има 1000 минути на месец, той няма да може да говори в роуминг повече от 1000 минути. 

Изчисленията на Брюксел сочат, че средният европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания.

Предлага се още купуването на предплатените SIM-карти в по-евтините държави и използването им в роуминг да бъде парирано Те трябва първо да се ползват в страната на покупката, а след достигането на определена сума, да се отварят и за използване в чужбина. Освен това потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти на месец в мрежата на издателя на картата, т.е. на територията на държавата, в която той оперира. Това ще доказва, че те не живеят постоянно в чужбина и не използват непрекъснато телефона си в роуминг. 

Изравняването на тарифите за роуминг с тези за вътрешна употреба ще стане невъзможно извън определените дни за хора, които живеят и учат постоянно или за по-дълъг период в друга страна от ЕС. Новата политика за честност ще изключи от потенциалните ползватели на ниските тарифи и студентите, които се обучават с европейски средства по програмата "Еразъм", тъй като сроковете на техните специализации обикновено са 6 месеца.

Хората, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са работниците в граничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Те няма се считат като ползватели на роуминг услуга и ще могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата.

Продажбите на SIM карти с възможност за разговори в чужбина се предвижда да се дават само на лица с постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

Междувременно операторите ще бъдат задължени да предлагат еднакво качество на услугите, включително скорост на пренос на данни, както на територията на държавата, в която работят, така и когато абонатите им се намират в друга европейска членка, пише Dnes.bg.

За да падне роумингът от 15 юли 2017 г., решението трябва да бъде прието до 15 декември. 
Коментари: 0