Румъния е на път да спре да признава СРС-та в съда

Ако новият законопроект бъде приет, може да бъдат отменени стотици присъди

Румъния е на път да спре да признава СРС-та в съда

Снимка: Pxhere

Румънските депутати са одобрили на първо четене законопроект, според който записите от подслушвания ще спрат да са доказателства пред съда, пише Reuters. Досега такива записи бяха използвани за издаването на присъди за корупция и ако бъдат отменени, то стотици съдебни решения биха могли да бъдат анулирани.

Ако влезе в сила, законопроектът би отменил със задна дата доказателствата, събрани от разузнавателните служби от името на прокурорите въз основа на издадени съдебни заповеди. Възможно е анулирането на стотици присъди за престъпления, вариращи от корупция до трафик на хора. Възможно е да бъде отменена и присъдата за корупция на председателя на управляващата Социалдемократическа партия и бивш вицепремиер Ливиу Драгня.

Вотът в Долната камара на румънския парламент, подкрепен от социалдемократическите народни представители и от техния коалиционен партньор, със сигурност ще предизвика негативна реакция от страна на Европейския съюз. Още вчера Европейската комисия разкритикува хода на Румъния, заявявайки, че той цели да отслаби независимостта на съдебната система и да подкопае демокрацията като цяло.

Досегашните опити на управляващата коалиция в северната ни съседка да декриминализират обвиненията в корупция, да намалят присъдите по тези обвинения и да поставят съдебните магистрати под политически контрол се проляха. Възможно е същото да се случи с този опит, тъй като опозицията в Букурещ обяви, че ще оспори новия законопроект пред Конституционалния съд.
Коментари: 0