Румъния подгони съмнителните богаташи

Над 130 хил. румънци получават повече, отколкото декларират

Румъния подгони съмнителните богаташи
300 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Румънската данъчна администрация започва масирана акция за проверка на подозрителни лица с високи доходи. При повече от 130 хил. души е установена разлика от над 10% между данъчните декларации и реалните доходи.

На първо време ще бъдат проверени 5400 души, като при необходимост ще се търси помощ и от данъчните служби на други държави.

Междувременно днес централната банка на Румъния заяви, че няма място за облекчаване на паричната политика в момента и ще чака да види дали парламентът ще смекчи правителствената програма за намаляване на данъците, която според институцията ще държи инфлацията негативна до средата на 2016 г., предаде Reuters.

Базирайки се на предложените данъчни облекчения централната банка намали прогнозата си за инфлацията до -0,3% от 0,2% за 2015 г. и на 0,7% от 1,9% за 2016 г., доста под зоната на комфорт между 1,5 и 3,5%.

Централната банка запази лихвените проценти на рекордно ниското ниво от 1,75% на второ поред заседание във вторник и мнозинството от анализаторите изключват възможността за допълнително облекчение за момента.

„Пространството ни за маневри е тясно”, заяви управителят на централната банка Мугур Исъреску на пресконференция, но добави, че банката остава в готовност да се намеси с нивата на лихвите и други инструменти, ако се наложи, предаде bTV.

Правителството намали ставката на ДДС върху хранителните продукти и безалкохолните напитки от 24 на 9% от началото на юни. Също през юни парламентът одобри нов Данъчен кодекс, предвиждащ намаление на ДДС от 24 на 19% от началото на 2016 г., но президентът Клаус Йоханис отказа да го обнародва и го върна в парламента за повторно разглеждане. Очаква се това да стане този месец.

Международният валутен фонд също предупреди Букурещ тази седмица, че с планираните мерки може да изложи на риск резултатите, постигнати през последните 7 г.

Подкрепи Economic.bg