Румяна Бъчварова вече е начело на МВР

Дебатите в НС преминаха в политически обвинения

Румяна Бъчварова вече е начело на МВР
212 ~ 3 мин. четене

Румяна Бъчварова вече е министър на вътрешните работи. Кандидатурата й бе одобрена от Народното събрание след едночасови дебати, протекли основно с традиционни политически обвинения.

С едно гласуване депутатите одобриха оставката на досегашния министър Веселин Вучков и избраха вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Гласуваха 208 народни представители, за бяха 139, против – 68, въздържа се един депутат.

Преди това бяха отправени и ксенофобски изказвания от парламентарната трибуна, съобщава Дарик.

Кой управлява МВР? Този въпрос зададоха в началото на дебатите от БСП.

„Защо си отива министър Вучков. Според официалната версия, защото спори с администрацията на МС по юридически въпроси. Премиерът и неговият министър не можаха да прочетат еднакво закона, който заедно приеха преди не повече от месец и с който толкова много се гордееха. Настояваме да научим истината за причините, довели до оставката на министър Вучков. Очевидно тя е плод на нечий натиск. Кой натискаше Вучков да иска оставките на шефовете на служби? Защо Борисов се инатеше, докато Вучков беше министър, а в момента, в който той подаде оставка, някак си спокойно отстрани главния секретар и председателя на ДАНС, давайки положителна оценка за тяхната работа. Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера. Реформатор номер едно или гербер номер две - това е въпросът", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Веселин Вучков призна пред депутатите, че причината за оставката му е противоречие с премиера Бойко Борисов по отношение на главния секретар Светослав Лазаров. Когато между мен и премиера има дори сянка на недоверие, е нормално министърът да си подаде оставка, коментира още Вучков.

„Тук не ставаше дума само за конкретно име и конкретно лице. Ставаше дума за съдбата на реформата, която във вътрешното министерство предприемаме", обясни Вучков.

„В моята оставка не бих искал да се провижда нищо мистериозно. Аз смятам, че тя е по ключов, съдържателно важен въпрос, доколкото не мога да приема, че начело на професионалното ръководство в МВР трябва да бъде лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорихме около 2 години в опозиция, което не излъчва добри импулси към гражданското общество, доколкото името му се свързва с модел, който беше противопоставен на гражданското общество на историческата ата 14 юни 2013 г. Освен всичко друго мен, като политически ръководител на министерството, ме вълнуваше и въпросът, че Лазаров не вдъхваше доверие в самите професионалисти във вътрешното министерство - и полицаи, и пожарникари. По тази причина подадох оставка и в това наистина не трябва да има нищо драматично, категоричен бе Веселин Вучков.

В последните си думи от парламентарната трибуна Вучков благодари на Борисов, че преди 4 месеца му е гласувал доверие да заема поста министър на МВР.

Междувременно Росен Петров от БДЦ заяви, че парламентарната му група със сигурност ще подкрепи избора на Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър: Искам да изкажа уважението си към господин Вучков, както и че парламентарна група "Български демократичен център" /БДЦ/ ще подкрепи Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. Аз смятам, че един човек, който е извън системата, може много по-добре да погледне на нея. Ако аз бях станал министър на вътрешните работи, както се говореше по едно време, значи аз си нося целите негативи на това - познати, шуробаджанащина, щях да си назнача мой човек за главен секретар и така, в това нямате никакви съмнения", попита през усмивка Петров и добави:

„Румяна Бъчварова е извън тази система и защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек. Какво толкова пречи МВР да има умен човек за шеф. Съжалявам, че не станах аз, но ви пожелавам успех".

Радан Кънев от Реформаторския блок благодари на Веселин Вучков за свършената работа, а колегата му от ГЕРБ Цветан Цветанов застана твърдо зад Бъчварова и заяви, че всички депутати от групата ще я подкрепят в гласуването.

Коментари: 0