Румъния казва сбогом на Huawei

Страната забранява използването на китайското оборудване в телекомуникационните си мрежи от следващо поколение

Румъния казва сбогом на Huawei

Снимка: БТА

3473 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Президентът на Румъния Клаус Йоханис подписа в петък законопроект, подкрепен от Вашингтон, който на практика забранява на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G телекомуникационните мрежи на страната. Мотивите са свързани със съображения за сигурността, уточнява Reuters.

Центристкото правителство на министър-председателя Флорин Читу, съюзник на Йоханис, одобри през април забрана за контролираните от Китай фирми. Впоследствие това направи и парламентът.

Новината за румънското решение идва на фона на т.н. „технологична Студена война“. Тя се води от Пекин и Вашингтон, а Европа се оказа основно бойно поле на сраженията помежду им. Американският натиск постепенно изтласква Huawei, което води до засилване на позициите на основните му конкуренти – Ericsson и Nokia.

Според някои двата европейски играча може да образуват дуопол, други подчертават амбициите на Samsung да утвърди присъствието си на пазара на телекомуникационно оборудване. Корейската компания наскоро обяви плановете си да се фокусира именно върху Стария континент по пътя към изпълнението на целите си.

Що се отнася до законопроекта в северната ни съседка, той идва след сключения меморандум със САЩ през 2019 г., съгласно който двете правителства заявиха:

като част от подход, основан на риска, е необходима внимателна и пълна оценка на доставчиците на 5G.“

Документът акцентира вниманието върху производителите, контролирани от чуждестранни правителства и без прозрачна структура на собственост.

Румъния е отдавнашен съюзник на САЩ, а след присъединяването си към Северноатлантическия пакт – още по-явен. Затова не е изненада, че поддържа тезата на Вашингтон, че Huawei изпълнява ролята на глобалната машина за наблюдение на комунистическата партия на Китай.

Huawei винаги досега е отричала твърдението, че шпионира за китайската държава, като многократно е призовавала САЩ да предоставят доказателства за думите си.

Huawei и България 

Вашингтон всячески опитва да привлече в своя отбор колкото се може повече съюзници и не е случайно, че усилията му стигнаха и до нас. През октомври 2020 г., когато помощник държавният секретар на САЩ Кийт Крак се срещна с бившия премиер Бойко Борисов, България подписа меморандум за разбирателство в областта на 5G мрежите. Споразумението е част от глобалната инициатива на Америка Clean Networks, чиято цел е да гарантира сигурността на телеком мрежите от следващо поколение. 

В документа не се споменават брандове, но между редовете му са закодирани имената на китайски играчи като Huawei и ZTE. Счита се, че подписването на пакта ще затрудни използването на тяхното оборудване. 

Два от българските телекоми – Vivacom и Теленор, все още разчитат на оборудване на Huawei. Само преди ден, при старта на 5G мрежата си в страната, изпълнителният директор на Теленор Джейсън Кинг подчерта, че компанията и сега е заложила на китайската технология. Третият голям играч – А1, отдавна се насочи към Nokia и по-рано тази седмица напомни, че отново се е спрял именно на този доставчик

Офанзивата на САЩ срещу Huawei започна на прага на 5G еволюцията на телекомуникационните мрежи. И неслучайно, предвид че китайският играч държи лидерското място на глобалния пазар на оборудване, докато междувременно враждата Пекин-Вашингтон се задълбочава.

Евентуална подмяна на телекомуникационното оборудване би коствала огромни суми на операторите, които в момента са фокусирали разходите си в посока надграждане на инфраструктурата си.

Подкрепи Economic.bg