Теленор стартира 5G мрежата си от Бургас

До края на годината телекомът планира да предлага услугата от следващо поколение в 160 населени места в страната

Теленор стартира 5G мрежата си от Бургас

Снимка: Теленор

1052 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

В началото на летния сезон Теленор България стартира мобилната си мрежа от следващо поколение от Бургас, с което официално влезе в търговската 5G надпревара. Към момента телекомът е осигурил 60% покритие на града. Заедно с черноморската локация, мобилните услуги от следващо поколение на компанията от днес ще са достъпни на общо 63 места в страната. Целта е до края на годината те да нараснат до 160.

В мрежата на Теленор към момента има общо 32 модела смартфони, които могат да поддържат 5G услугите на телекома. Любопитно е, че операторът ще предостави възможност за домашен 5G интернет с до 300 Mbps скорост на цена 34.99 лв. на месец.

5G мрежата на Теленор у нас е изградена от CETIN България – компанията, която се отдели от телекома преди година и която е фокусирана върху инфраструктурата. В основната си част е базирана на оборудването на Huawei и към момента използва метода на „динамичното споделяне на спектъра“ (DSS) – технология, обединяваща 4G и 5G ресурса. 

Huawei е един от основните доставчици на телекомуникационно оборудване в света", изтъкна изпълнителният директор на компанията Джейсън Кинг. 

По думите му 5G не е само висока скорост. 5G ще промени живота и производството“, изтъкна изпълнителният директор на компанията Джейсън Кинг.

Стартът на мрежата на Теленор идва, след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) раздаде честотите и лицензите за ползване на радиочестотния ресурс. Телекомът ще развива своята инфраструктура от пето поколение на честотите между 3500-3600 MHz. За тях компанията получи 20-годишен лиценз от КРС срещу сумата от 4.1 млн. лв. По-рано телекомът прави тестове в лентата 3700-3800 MHz.

Припомняме, че търгът за 5G честотите бе съпроводен с различни перипетии, съдебна жалба от страна на Vivacom и повторно организиране с тайно наддаване. Повече може да прочетете тук.

Коментари: 0