Русе става световна столица на съвременното изкуство

50 творци от 30 държави превръщат крайдунавския град в сцена на съвременен междукултурен арт диалог в рамките на 25-тото юбилейно издание на фестивала „Процес - Пространство“

Русе става световна столица на съвременното изкуство
4382 ~ 2 мин. четене

Фестивалът „Процес – Пространство“ е дългогодишен и утвърден форум за съвременно изкуство, който се провежда по инициатива на изкуствоведа проф. Димитър Грозданов от 1992 г. в България без прекъсване. Основната му част e съсредоточена в рамките на 2 седмици в началото на месец юни, като програмата му обхваща редица съпътстващи изложби в различни градове на страната през годината. Юбилейното 25-то издание протича в градовете Велико Търново, Русе, Балчик и ще завърши в София. 

Домакин на активната творческа част на фестивала през юбилейната година от 28 май до 14 юни е гр. Русе, където в рамките на почти три седмици 50 творци от 30 държави, на възраст от 20 до 75 години, ще творят под мотото „Арсенал“, указващо, че целия многообразен арсенал от художествени изразни средства е разрешен.

Строгата селекция на участниците е осъществена от 5 членно международно жури по точкова система сред над 400 кандидатури от цял свят, като организаторите проф. Димитър Грозданов, Пенка Минчева и Христина Бобокова са търсили символика и своеобразна препратка към годишнината фестивала чрез броя на участниците в него -  25 вече, участвали в предишни негови издания и 25 съвсем нови артисти. 

В края на активната част на фестивала ще бъдат открити 2 финални изложби в гр. Русе с творби, създадени по време на самия арт форум, с дати - 12 юли, в “Дом Канети” и 14 юли, в галерия на Дружеството на русенските художници. По време на фестивала е предвидена разнообразна съпътстваща програма с презентации, уъркшопи, пърформанс, проекти и акции из града. 


За нуждите си фестивала „Процес - Пространство“ разполага с атрактивна Хот Спот Каравана, която ще бъде ситуирана в различни точки на Русе, съобразно изявите на творците. Идеята е да бъде осигурено своеобразно временно пространство, място за срещи и информационен център на фестивала, начална точка на събития или домакинство на видео презентации и изяви.

От името на организаторите, изкуствоведът Христина Бобокова заяви: “Щастливи сме, че вече 25 години представяме България като атрактивна световна творческа сцена за изява на съвременното изкуство, като даваме среща на таланти от цял свят в широк спектър от култури, възрасти, светогледи и способи на изразяване! Един сериозен и утвърден форум като фестивала „Процес - Пространство“ е прекрасен пример за това, как смислените идеи дават вдъхновение, срещат подкрепа, обединяват и творят красота!“

Подкрепи Economic.bg