Русия повиши прогнозите за местния петрол Urals

Това пряко засяга цените на течните горива на българския пазар

Русия повиши прогнозите за местния петрол Urals

Снимка: Pixabay

Руската централна банка повиши прогнозата си за средногодишната цена на петрола, сорт Urals, за тази година от 27 на 38 долара за барел (40.7%). Това стана ясно от съобщение след заседание на съвета на директорите на финансовата институция. Прогнозата за 2021 година също е повишена, но далеч по-малко – от 35 на 40 долара за барел (14.2%), а за 2022 година засега е оставена на старото ниво – 45 долара средногодишна цена за барел.

По данни на руското финансово министерство средната пазарна цена на сорта Urals за юни се оказала 1.4 пъти по-ниска спрямо същия месец на миналата година – 41.93 спрямо 61.93 долара/барел.

Припомняме, че именно цените на руския експортен петролен микс Urals оказва най-голямо значение за формирането на цените на течните горива у нас, тъй като около 2/3 от тях се произвеждат от рафинерията в Бургас, която преработва именно този тип нефт.

Самата цена на петрола като суровина обаче влияе едва на 25-27% от крайната цена на дизела и бензина, а всичко останало са разходи за производството и транспорта на горивата, както и акциз и ДДС.

Коментари: 0