Русия готви санкции за Facebook, Twitter и Google

Според медийния регулатор те нарушават руското законодателство

Русия готви санкции за Facebook, Twitter и Google
196 ~ 1 мин. четене
Русия скочи срещу американските интернет гиганти Facebook, Twitter и Google. Директорът на руския медиен регулатор „Роскомнадзор“ Александър Жаров е предупредил компаниите за възможни санкции. Предупреждението е отправено в случай, че трите компании продължат „противозаконните си действия“ и нарушения на руското законодателство, пише „Известия“, цитиран от "Фокус".

Според руския вестник, става въпрос за „глоби и блокиране на страници с противозаконна информация“.

Официалният представител на „Роскомнадзор“ Вадим Ампелонски е потвърдил изпращането на писмата. По негови думи „подобен род писма са постоянна практика в общуването с чуждестранни интернет-компании“. 

Той е изразил надежда, че в този случай компаниите ще реагират и ще изпълнят исканията, които руския медиен регулатор нееднократно им е отправял, пише още изданието.

През 2013 г. турският президент Реджеп Ердоган, който тогава беше премиер, заплаши да забрани Facebook и YouTube, след като изтекоха разговори, уличаващи в корупция близки до управляващите. 

Година по-рано основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна за първи път с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на информационните технологии, като след срещата стана ясно, че Facebook може да присъства в Русия не само като социална мрежа, но и като компания, занимаваща се със съвременни информационни разработки.
Подкрепи Economic.bg