Русия може да строи самолети в Близкия Изток

Държавната компания Ростек води разговори за съвместно производство в Абу Даби

Русия може да строи самолети в Близкия Изток

Снимка: Wikipedia

Русия не само цели да продава в чужбина новия си пътнически самолет, тя може и да започне да го произвежда в чужбина.Държавната военна компания Ростек, която отговаря за износа на технологични стоки, обяви в неделя, че е започнала разговори  за съвместно производство на пътнически самолет, най-вероятно в Обединените Арабски емирства, съобщава CNN Money.

Краткото съобщение, което съвпадна с откриването на авиошоуто в Дубай, не разкрива повече подробности. Русия обаче се опитва да увеличи износа на новия си голям пътнически самолет "Иркут МС-21" (Irkut MC-21), който се конкурира директно със самолетите на Boeing  и Airbus.

Една от стратегиите, които производителите на самолети използват за увеличаване на продажбите, е именно производството в чужбина, за да получат достъп до пазара и местните авиокомпании.

Така например Airbus отвори линии за сглобяване на модела си A320 в Китай и САЩ, за да произвежда самолети, специално предназначени за привличане на авиокомпании в двете страни.

ОАЕ е дом на два от най-големите световни превозвачи - Emirates и Etihad, както и на няколко по-малки.

MC-21 е първият руски самолет от вида си след разпадането на Съветския съюз и изграждането му е подкрепено от най-високо правителствено ниво. Президентът Владимир Путин настоява Ростек и държавната самолетна компания да увеличат продажбите на самолета на руски и чужди авиокомпании.

От Ростек обявиха, че са водили разговори за съвместното производство с шейх Мохамед бин Зайед ал-Наян, коронованият принц на Абу Даби.

ОАЕ от години се стремят да разширят присъствието си в космическата индустрия. Базирани в страната компании вече произвеждат някои части за самолетите на Boeing и Airbus.

Говорител на Ростек заяви, че е твърде рано да се каже какво ще представлява съвместното производство на практика. То би могло да е свързано с окомплектоването на самолети MC-21 в ОАЕ до производството на компоненти за джетовете.

"Специфичните параметри ще бъдат определени по време на преговорния процес", заяви говорителят.
Коментари: 0