Русия не успя да пребори част от европейските правила за газ

Според Световната търговска организация Третият енергиен пакет съответства на ангажиментите на ЕС към организацията

Русия не успя да пребори част от европейските правила за газ

Русия не успя да пребори част от европейските правила в Третия енергиен пакет. Световната търговска организация (СТО) публикува решението си днес и от него става ясно, чe някои от исканията на Москва относно енергийния пазар не са приети.

През април 2014 г. Русия пусна жалба до СТО относно законосъобразността на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Според Москва разпоредбите на този енергиен пакет противоречат на задълженията на ЕС към СТО по отношение на основните принципи на недискриминация и достъп до пазара.

Според този документ компаниите, ангажирани с производството на газ, не могат да бъдат собственици на главните тръбопроводи, разположени на територията на страните от ЕС. Европейските правила засягат най-вече руския газов гигант „Газпром“. Междувременно Европейският съюз заяви, че Третият енергиен пакет напълно съответства на ангажиментите на ЕС към СТО. 

Според организацията обаче някои от мерките на ЕС са в нарушение на правилата на организацията. Като например определени ограничения, наложени на руски енергийни компании от Хърватия, Унгария и Литва.

Коментари: 0