Русия определи 9 американски медии за „чужди агенти“

Това е ответна мярка срещу САЩ, които направиха същото срещу RT и Sputnik

Русия определи 9 американски медии за „чужди агенти“
Очаквано първите медии, обявени от Русия за „чужди агенти“ са американските издания, финансирани частично от държавата. Законът, който дава право на Министерството на правосъдието да обявява чуждите радиа, телевизии и информационни сайтове за „чужди агенти“, бе приет окончателно преди броени дни, а цялостното преминаване през двете камари на парламента се случи в рамките на няколко седмици.

Правосъдното министерство веднага набеляза 9 медии, които получиха съответните уведомления да се регистрират - Това са "Гласът на Америка", Радио Свобода/Свободна Европа, телевизия „Настоящее Время“, татаро-башкирската служба на Радио Свобода (AzatliqRadiosi), „Сибирь.Реалии“, „Idel.Реалии“, „Фактограф“, „Кавказ.Реалии“ и „Крым.Реалии“.

Руските депутати и сенатори еднозначно заявиха, че това е ответна мярка на изискването на правосъдното министерство на САЩ да се регистрират като агенти на чуждестранно правителство финансираните от руския бюджет телевизия RT и излизащата на няколко езика платформа Sputnik. Те твърдят, че са подпомагани от компания, но не знаят откъде идват парите ѝ, макар бюджетите им да се обсъждат в парламента в Москва. Те са посочени и от американските спецслужби като основни рупори на пропагандата на Кремъл зад граница.

С „огледалната мярка“ на руския закон се обхващат всички медии и дори блогъри, получаващи средства от официални, международни и частни институции или дори от физически лица от чужбина.
Коментари: 0